Door bestanddelen van bestaande drugs als cocaïne of speed aan te passen, omzeilen drugshandelaren de Nederlandse wet. Het Openbaar Ministerie wil deze zogeheten designerdrugs helemaal gaan verbieden.
Door bestanddelen van bestaande drugs als cocaïne of speed aan te passen, omzeilen drugshandelaren de Nederlandse wet. Het Openbaar Ministerie wil deze zogeheten designerdrugs helemaal gaan verbieden. Foto: Henk van Weert

Boxtelaren op Amerikaanse sanctielijst om drugshandel

Algemeen

De twee veroordeelde Boxtelse drugshandelaren Alex P. en Martijn de K. zijn op een Amerikaanse sanctielijst gezet. Het duo verkocht, samen met enkele vrienden, via het dark web zogeheten designerdrugs aan Amerikanen. 

RTL Nieuws deed onlangs onderzoek naar Nederlanders die designerdrugs verkopen en hoeveel zij daarmee verdienden de afgelopen jaren. De Boxtelaren harkten volgens het nieuwsmedium in korte tijd ruim 25 miljoen dollar aan cryptovaluta binnen met hun handel. 

Designerdrugs lijken qua werking weliswaar op klassieke drugs als cocaïne, wiet of LSD, maar zijn op onderdelen scheikundig aangepast. Daardoor zijn het officieel andere stoffen die in Nederland niet op de opiumlijst staan. In Amerika zijn deze wel verboden, daarom zijn de twee op de sanctielijst van drugshandelaren geplaatst. Verkopen in de Verenigde Staten kan hierdoor niet meer. Het is voor hen ook niet meer mogelijk om bijvoorbeeld een pand te kopen of te huren in het land.

Alex en Mar..