In de koude, donkere wintermaanden maanden moeten onder andere de appartementen op Hof ter Aa in de toekomst zonder gas worden verwarmd.
In de koude, donkere wintermaanden maanden moeten onder andere de appartementen op Hof ter Aa in de toekomst zonder gas worden verwarmd. Foto: Peter de Koning, 2016.

Flats Joost ‘startpunt’ voor aardgasvrij in Oost en Selissenwal

Duurzaamheid

De hoogbouwcomplexen van Joost op Hoogheem en Princenhof, maar ook Hof ter Aa, Harperhof, aan de Baandervrouwenlaan en Achterberghstraat krijgen kleine warmtenetten. Dit om de flats van het gas af te krijgen. Althans, dat is de aanbeveling van adviesbureau Merosch aan de gemeente en woonstichting Joost. 

Alle huizen moeten volgens het Klimaatakkoord in 2050 van het gas af zijn. Dat is nu al overal in voorbereiding, zo ook in de gemeente Boxtel. 

Rondom de Brederodeweg zouden veel kansen liggen om te beginnen met stadsverwarming. Met de Hoogheem-flats, de stapelbouw aan de Mgr. Bekkersstraat en overige bebouwing staan daar veel woningen dicht bij elkaar. Hetzelfde geldt voor de flats en huizen tussen de Bosscheweg en Baandervrouwenlaan in de wijk Selissenwal.

NIET HAALBAAR

Maar grootschalige warmtevoorzieningen voor die gebieden als geheel, bleken niet haalbaar volgens Merosch, een onderzoeksbureau uit Zuid-Holland. Dit bracht het college van B en W in maart al naar buiten. Dus is er naar andere mogelijkheden gezocht. Die heeft het college v..