Museum Vekemans liet al tal van mensen kennismaken met de Brabantse poffer, zelfs een groepje Roemeense studenten uit Salonta in 2018. Dit was onderdeel van een uitwisselingsproject waar huidig bestuurslid Jos Geerts van het museum destijds ook bij betrokken was.
Museum Vekemans liet al tal van mensen kennismaken met de Brabantse poffer, zelfs een groepje Roemeense studenten uit Salonta in 2018. Dit was onderdeel van een uitwisselingsproject waar huidig bestuurslid Jos Geerts van het museum destijds ook bij betrokken was. Foto: Peter de Koning

Eigen kenniscentrum Boxtels museum voor Brabantse poffer

Cultuur

Reinwardt Academy uit Amsterdam gaat met museum Vekemans werken aan een kenniscentrum. Dit om de collectie van de Brabantse poffer te professionaliseren. ,,Een belangrijke stap om dit erfgoed voor de toekomst veilig te stellen", zegt eigenaar Bernard Vekemans. De kennis moet tegelijkertijd toegankelijker worden voor publiek.

De bevlogen en landelijk bekende Gerard Rooijakkers gaf de aanzet tot de verbeterslag voor het museum aan de Stationsstraat, legt Vekemans uit: ,,Die kent dit museum al sinds de oprichting ervan. Hij vindt de collectie zó belangrijk voor de Brabantse cultuur: hij zei dat dit niet verloren mag gaan."

SEPTEMBER

Rooijakkers is onder andere verbonden aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Deze hogeschool voor erfgoed zal één of twee afstudeerders beschikbaar stellen. Vanaf september wordt er een jaar lang gewerkt aan een opzet om de collectie Brabant GoedGemutst professioneel te preserveren.