Valery van Kasteren (rechts) in gesprek met Boliviaanse kinderen.
Valery van Kasteren (rechts) in gesprek met Boliviaanse kinderen. Foto:

‘Kinderen zijn arm en toch tevreden’

Jeugd

De reis zit erop. Twaalf leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum zijn niet met vollere koffers, maar wel met meer persoonlijke bagage teruggekeerd uit het Boliviaanse Cochabamba. Zondag landden ze op Nederlandse bodem, een schat aan ervaringen rijker. Valery van Kasteren (16) uit Boxtel was erbij en vertelt over onuitwisbare indrukken.

,,We hebben ontzettend veel gedaan en gezien”, aldus Valery. De trip die 16 april in Nederland begon, was geen vakantiereisje. De jaarlijkse expeditie van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) is bedoeld om kansarme jongeren in Cochabamba vooruit te helpen. Bijvoorbeeld door lokalen van de school te schilderen die er goeddeels met geld vanuit Boxtel is gebouwd. Door een schooltuin aan te leggen en dansworkshops te geven. En door de opbrengst van de kerstmarkt van het JRL te verdelen en goede bestemmingen te geven. 

Valery: ,,Het evenement bracht twaalfduizend euro op. Een groot deel daarvan is naar de school in de wijk Kasa Huasa gegaan, voor de bouw van twee nieuwe lokalen. Ook is er geld gegaan naar het weeshuis Salomon Klein, waar we op bezoe..