In de aula van SintLucas was volop ruimte om de gedecoreerden van de gemeente Boxtel op Koningsdag te verwelkomen.
In de aula van SintLucas was volop ruimte om de gedecoreerden van de gemeente Boxtel op Koningsdag te verwelkomen. Foto: Bas van den Biggelaar.

SintLucas: uitgelezen plek voor lintjesontvangst

Algemeen

De aula van mbo-school SintLucas bleek op Koningsdag een prima plek voor jaarlijks ontvangst van de gedecoreerden door het gemeentebestuur. Dat de toespraak van reus Jas de Keistamper, de muzikale hulde door Boxtel’s Harmonie en de vendelgroet niet openbaar waren, werd op de koop toe genomen.

Reus Jas stak zijn afkeer over het besloten karakter niet onder stoelen of banken. Sinds hij bijna 75 jaar geleden voor het eerste op de Boxtelse keien kwam, sprak hij altijd in het openbaar op de verjaardag van het staatshoofd. ,,Heel mijn Keistampersvolk mag gerust weten wat ik op mijn lever heb”, gaf de stratenmakersgigant zijn gastheer, burgemeester Ronald van Meygaarden mee. 

PARELTJES

Bij binnenkomst stootte Jas (uiteraard) zijn hoofd. Toch zag ook hij dat de gekozen accommodatie uitermate geschikt was voor de almaar uitdijende groep mensen met een koninklijke of gemeentelijke onderscheiding. Voor de zeven mensen die een dag eerder werden gedecoreerd, had de reus persoonlijke woorden over. Hij noemde ze pareltjes van de lokale gemeenschap. 

Ook was de reus geïmponeerd door het vernieuwde paviljoen Molenwijk, het huidige restaurant Lseven. Dat is volgens Jas óók een Boxtels pareltje. Hij wist wel waaraan die naam was ontleend: ,,Nee, niet aan het Leijsenven, maar aan eigenaar Patrick van Loosbroek. De letter L verwijst naar diens achternaam. En ‘seven’? Naar zijn bankrekening. Het saldo daarop telt zeven nullen. Vóór de komma!”

KONINGSCONCERT

Na de reus trad Boxtel’s Harmonie aan voor een Koningsconcert. Het orkest werd versterkt met leden van de overige muziekkorpsen en bracht een ode aan het Nederlandstalige lied. Een geslaagde keuze vonden na afloop diverse luisteraars, die al snel meedeinden op de aaneenschakeling van bekende hits. De xylofoonsolo van het bekende werk Circus Renz werd met bravoure uitgevoerd door Harold Potters die daarvoor de handjes uitgebreid op elkaar kreeg. 

Nadat het Wilhelmus had geklonken, begaven de gedecoreerden zich naar het plein voor theaterzaal Podium Boxtel om de vendelgroet door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris in ontvangst te nemen.

Reus Jas de Keistamper stootte zijn hoofd toen hij binnenkwam.
Boxtel's Harmonie schotelde een ode aan het Nederlandse lied voor tijdens de muzikale huldeblijk.
De bezoekers genoten met volle teugen van het Koningsconcert waaraan ook muzikanten van andere verenigingen mee deden.
Dirigent Johan Smeulders in opperste concentratie.
Xylofonist Harold Potters vertolkte het razendsnelle 'Circus Renz' en oogstte daarmee een daverende ovatie.
Vendelgroet door Freek Claasen.
Ton Jonkers is sinds zes weken de nieuwe hoofdman van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris en volgde Guus Eltink op.
Ruud van Casteren (midden) straalt. Hij won afgelopen zondag het koningschieten en daarmee twee jaar lang de belangrijkste representant van het gilde.