De deelnemers die nagedacht hebben over hoe ze mensen met een slecht geïsoleerde woning aan kunnen zetten tot energiebesparende maatregelen. Vooraan in het midden Carla Renders, de drijvende kracht achter dit burgerinitiatief.
De deelnemers die nagedacht hebben over hoe ze mensen met een slecht geïsoleerde woning aan kunnen zetten tot energiebesparende maatregelen. Vooraan in het midden Carla Renders, de drijvende kracht achter dit burgerinitiatief. Foto: Jan Hermens.

‘Wie neemt er straks het voortouw, dat is de crux’

Duurzaamheid

Een oude woning met energielabel E,F, G of H aardgasvrij maken gaat verder dan een tochtstripje plakken. Hoe krijg je mensen zover dat ze op grote schaal hun stroom- en gasslurpende huizen aanpassen? Over die vraag bogen 23 deelnemers aan het burgerinitiatief Leergebied Warmtetransitie Boxtel zich de afgelopen weken. Zaterdag 22 april presenteerden zij elkaar hun oplossingen in mbo-vakschool SintLucas.

Verdeeld over vier teams hielden de deelnemers zich met het energievraagstuk bezig. Iedere groep kwam met een eigen oplossing. Een van die voorstellen wordt opgenomen in de duurzaamheidsagenda die de gemeente Boxtel momenteel opstelt. Wethouder Désiré van Laarhoven was daarom namens het college van B en W aanwezig. 

Een van de oplossingen die is voorgedragen, is het openen van een gemeentelijk coördinatiepunt en het opzetten van een klankbordgroep. Dat zou kunnen dienen als kennisbank met informatie over mogelijke maatregelen, subsidies en betrouwbare bedrijven. De klankbordgroep zou dan de schakel richting de inwoners kunnen zijn.

Een ander team wil juist bewoners samenbrengen om als collectief aan de omschakeling te werken. Daarnaast zouden eigenaars van gelijksoortige woningen samen moeten optrekken, omdat zij mogelijk dezelfde aanpassingen nodig hebben.

Een betrouwbare rekentool, gevoed door onafhankelijke experts, is eveneens een van de voorstellen. Hiermee kunnen inwoners nagaan wat maatregelen kosten. Energiecoaches, technische adviseurs en een procesbegeleider vanuit de gemeente staan ook op de ideeënlijst.

BIJSCHAVEN

Voordat de aangedragen ideeën gepolijste voorstellen zijn, waarvan er een door de gemeente gebruikt kan worden, moeten de plannen verder bijgeschaafd, geconcretiseerd en uitgewerkt worden. Carla Renders uit Boxtel is oprichter van Stichting Richter Education, die de Leergebied-trajecten opzet. ,,We hebben een jaar om oplossingen verder vorm te geven. Het is nog de vraag welke teams dat willen en op wat voor manier.” 

In wezen, zo bleek, zijn maar een paar kernvragen belangrijk: wat is er nodig, hoeveel kost dat en wie betaalt de aanpassingen. Een deelnemer stelde: ,,Toen overal gasleidingen werden aangelegd, betaalde de overheid dat. De huidige transitie komt goeddeels voor rekening van de woningeigenaren.”

René van der Burgt was bij de presentatie aanwezig namens inwonersplatform ‘Met elkaar, voor elkaar’ uit buurgemeente Sint-Michielsgestel dat diverse duurzaamheidsinitiatieven ontplooit. Daar wordt eveneens nagedacht over de warmtetransitie. Het platform heeft al de nodige kennis gebundeld. ,,Mensen samenbrengen is nuttig. Maar wie trekt de kar, dat is de crux.”

GEZONDE LEVENSSTIJL

De groepen werkten volgens de principes van het zogeheten design thinking aan de kwestie. Ze volgden een vast stappenplan om van vraag tot oplossing te komen. Het volgende traject start in juni en gaat over gezondheid. Renders: ,,Dan buigen deelnemers zich over de vraag hoe inwoners van het Boxtelse centrum een gezonde levensstijl kunnen aanwennen en die ook volhouden.”