Cees Meijs was tot 2019 als bouwkundige verbonden aan de provincie Noord-Brabant en lanceert in mei zijn nieuwe boek ‘Steengoed’.
Cees Meijs was tot 2019 als bouwkundige verbonden aan de provincie Noord-Brabant en lanceert in mei zijn nieuwe boek ‘Steengoed’. Foto: Peter de Koning, 2019.

Kettingverband of geknipte voeg: Cees Meijs ziet in elk bouwdetail een verhaal

Bouwen en wonen

Het boek ‘Steengoed’ bevat ontelbare feiten en weetjes over bouwstijlen en uiterlijke kenmerken van historische en eigentijdse panden, ook over die in Boxtel. Auteur van de publicatie die vanaf 8 mei verkrijgbaar is? Boxtelaar en bouwkundige Cees Meijs (1953): ,,In mijn nieuwe boek combineer ik mijn passie voor bouwkunde met de liefde voor schrijven.”

‘Steengoed’ is een reis in woord en beeld langs ontelbare panden in Nederland en zelfs daarbuiten. Meijs wijst in informatieve teksten op opvallende bouwdetails die een leek niet meteen opvallen, maar bij nadere beschouwing een bijzonder verhaal vertellen. ,,Mijn boek is geen wetenschappelijke publicatie over historische bouwstijlen als gotiek, renaissance of barok. Het is bedoeld als een laagdrempelige kennismaking met allerlei bouwtechnieken.”

REIZEN EN UITSTAPJES

De auteur verdiept zich in de 72 pagina’s tellende uitgave onder meer in soorten metselwerk en laat foto’s zien: halfsteens verband, wildverband, kruisverband en kettingverband. Ook toont hij verschillen tussen gesneden en geknipte voegen, passeren allerlei soorten dakpannen de..