Lars van den Akker bij de Waalbrug. In het televisieprogramma Novio probeert de Liempdenaar een Nijmegenaar te worden.
Lars van den Akker bij de Waalbrug. In het televisieprogramma Novio probeert de Liempdenaar een Nijmegenaar te worden. Foto: eigen collectie.

LARS VAN DEN AKKER SPEELT HOOFDROL IN EIGEN PROGRAMMA BIJ STREEKOMROEP


Liempdenaar probeert Nijmegenaar te worden

Pål Jansen

Een dagje met hardcore NEC-supporters. Een rijles die voert via het beruchte Keizer Karelplein. 'Nimweegs' leren praten. Lars van den Akker uit Liempde probeert een echte Nijmegenaar te worden. In het televisieprogramma Novio welteverstaan. 

Lars volgt momenteel een studie journalistiek in Tilburg en kwam in februari voor een stage terecht bij de streekomroep RN7. ,,Daar vonden ze het belangrijk dat ik de stad een beetje leer kennen. Logisch ook, maar ik dacht tegelijk: wat nu als ik daarin een stapje verder ga?"

CLICHÉS

Een nieuw format werd geboren: Novio, een verwijzing naar de Romeinse roots van de stad toen die nog Ulpia Noviomagus Batavorum heette. ,,In het programma ga ik langs die typische dingetjes waar je bij Nijmegen aan denkt. Natuurlijk zitten er veel clichés tussen. Nijmegen en zijn inwoners zijn veel meer dan de dingen waar ik me mee bezig ga houden. Je moet het ook een beetje zien met een knipoog."

RIJLES

Spannend belooft de rijles te worden op het Keizer Karelplein, dat berucht is geraakt vanwege de vele ongelukken die er hebben plaatsgevonden en omdat iedereen daar wel eens verdwaald kan raken. Hilarisch moet de cursus 'hoe word ik een NEC-supporter' zijn ('Schrijf maar niet op voor welke club ik ben...'). Ook zal Lars bijgespijkerd worden in het 'nuilen' (oftewel zeuren). En zo bezoekt hij nog allerlei Nijmegenaren en zaken die de stad kenmerken.

Of hij echt een Nijmegenaar wordt, moet blijken. Lars denkt dat die transformatie niet zomaar zal gaan: ,,Liempde zit voor altijd in mijn hart!" De eerste aflevering van Novio wordt zaterdag 22 april om 18.00 uur uitgezonden bij RN7 en zal ook terug te vinden zijn op het YouTube-kanaal van de streekomroep.

Lars van den Akker bij de Waalbrug. In het televisieprogramma Novio probeert de Liempdenaar een Nijmegenaar te worden.
Liempdenaar Lars van den Akker gaat
Lars van den Akker uit Liempde gaat op ontdekkingstocht en probeert in het televisieprogramma Novio een Nijmegenaar te worden.
Lars van den Akker uit Liempde gaat op ontdekkingstocht en probeert in het televisieprogramma Novio een Nijmegenaar te worden.