VAN GEMERT WIL DAT OVERHEDEN EIGEN REGELS HANDHAVEN

Handhavingsverzoek Herenboeren: waar gaat het over?

Willie van Gemert uit Helvoirt vraagt sinds september 2021 om handhaving in het Wilhelminapark vanwege de agrarische activiteiten van de Herenboeren. De voormalig varkenshouder, toen nog niet gepensioneerd, eist dat de overheid handelt wegens het principe 'gelijke monniken, gelijke kappen'.

De gestopte agrariƫr vindt het niet rechtvaardig dat andere boeren aan zoveel strenge eisen en wetten moeten voldoen, terwijl de situatie bij de Herenboeren onder toeziend oog van overheden en instanties wordt toegestaan. Hij benadrukt desgevraagd geen persoonlijke wrok te koesteren richting het initiatief in het Wilhelminapark. Zijn bezwaar is vooral gericht op het handelen van overheden en instanties.

Dat de vergunningen niet rond zijn, wordt niet ontkend. Maar Van Gemerts verzoek bij de provincie om handhaving werd eerst afgewezen omdat hij geen belanghebbende zou zijn. Vervolgens kreeg hij, na tussenkomst van de provinciale bezwaarschriftencommissie in augustus, alsnog gelijk. Om vervolgens door de Omgevingsdienst Brabant Noord weer te worden afgewezen, omdat hij zijn bedrijf in de tussentijd over had gedragen aan zijn zoon. 

REGELS ZIJN REGELS

Ook de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Boxtel volgde deze lijn en oordeelde op 10 januari dat Van Gemert geen belanghebbende is. Van Gemert vindt dat echter niet relevant: regels zijn namelijk regels. Vooralsnog krijgt hij echter nul op rekest.

Maar dat ook Herenboeren volgens de regels moet opereren, staat buiten kijf. Tijdens de behandeling van de bezwaarschriftencommissie in januari, gaf het Boxtelse college van B en W aan te werken aan het legaliseren van de situatie in het Wilhelminapark. 

Volgens de voorzitter van de Boxtelse locatie van Herenboeren, Boudewijn Tooren, is er recent een vergunningsaanvraag verstuurd voor de Wet natuurbescherming. Daarin wordt een hardheidsclausule opgenomen zodat Gedeputeerde Staten kunnen afwijken van huidige systemen. 

DOEL

Wanneer en hoe het vergunningstraject kan worden afgerond, daar is nog geen duidelijkheid over. Tijdens een interview met Tooren en Geert van der Veer van stichting Herenboeren Nederland wordt benadrukt dat ook zij de vergunningen liever gisteren dan vandaag rond hadden (lees elders op de pagina). Het duo verwijst daarbij ook naar het oorspronkelijke doel van het project in het Wilhelminapark aan het Kampspoor: ervoor zorgen dat een natuurinclusieve, duurzaam opererende boerderij als Herenboeren binnen de wetgeving past.