Medewerkers van Van Aalsburg bouwden woensdagochtend een ponton op. Daarmee kunnen ze het water op.
Medewerkers van Van Aalsburg bouwden woensdagochtend een ponton op. Daarmee kunnen ze het water op. Foto: Jan Hermens.

PLAATSING KUNSTMATIGE SCHUILPLAATS GROOT NIEUWS IN WERELD VAN SPORTVISSERIJ

Hotel in Leijsenven: voor bliek, baars en brasem

Jan Hermens

Nabij restaurant Lseven verrijst morgen een heus hotel. Echter zonder bedden, kamers of foyer. Bovendien verdwijnt het hotel, eenmaal gereed, naar de bodem van het Leijsenven. Het is een kunstmatige schuil- en paaiplaats voor vissen, een variant waarvan er nog maar weinig in Nederland zijn. De plaatsing gaat dan ook gepaard met de nodige tamtam.

Het blijft niet bij een hotel. In de vijver in park Molenwijk zijn inmiddels twee zogeheten vissenbossen gezet. Die zijn eveneens bedoeld om onder meer voorn en baars beschutting te bieden. De bossen zijn meer gangbaar en bestaan sinds 2015. 

AALSCHOLVERS 'VOEREN'

Barry Slijters, penningmeester van de Boxtelse hengelsportvereniging Ons Genoegen, legt uit waarom de club de schuilplaatsen laat creëren. ,,We zetten ieder jaar voor duizenden euro's visjes uit in het Leijsenven. Die krijgen echter de kans niet om op te groeien. Aalscholvers vangen ze 's winters. Zo blijven we bezig. En deze vijver biedt weinig beschutting waardoor de vogels vrij spel hebben. We voeren ze in wezen. Onbedoeld, maar zo is het wel."

Het 'Hilton voor vissen' moet daar verandering in brengen, net als de twee 'bossen'. Slijters: ,,Het zijn twee verschillende constructies. Een vissenbos bestaat uit een dubbele rij palen met takken daartussen en biedt vooral kleinere soorten een veilig heenkomen. Een hotel is gemaakt van een aantal matten, gevlochten van wilgentenen met vierkante gaten van verschillend formaat. Het geheel ligt straks onder de waterspiegel en geeft ook grotere vissen rust- en paairuimte."

VIDEOGRAAF

Vissenhotels worden nog maar nauwelijks toegepast in Nederland. Ze zijn mede ontwikkeld door het bedrijf Van Aalsburg uit Hellouw, dat nu dan ook in Boxtel aan het werk is. Slijters: ,,In de visserijwereld is de plaatsing van dit object groot nieuws. Sportvisserij Nederland maakt opnames met een drone, er komt een videograaf en er verschijnt een publicatie in een visserijblad."

Het hele project is niet goedkoop, Slijters denkt aan zo'n dertigduizend euro. De hengelsportvereniging is er desondanks niet veel geld aan kwijt. Zo'n duizend à vijftienhonderd euro, vermoedt de penningmeester. Cees den Haan, medewerker van Sportvisserij Zuidwest Nederland: ,,Sportvisserij Nederland verstrekt een subsidie, evenals Sportvisserij Zuidwest Nederland en er gaat ook geld vanuit sportkoepel NOC*NSF naartoe. Het bevorderen van de visstand komt ten goede aan de breedtesport, want juist bliek, baars en brasem zijn prima soorten voor recreatieve hengelaars, ook voor jeugd."

Waterschap De Dommel en gemeente Boxtel spelen eveneens een rol, weet Slijters. Zij verleenden de benodigde toestemmingen.

Volgens de hengelsportliefhebber bieden de kunstmatige schuilplaatsen behalve voor vissen ook kansen voor andere diersoorten. ,,Wilgentakken lopen zomaar uit en na verloop van tijd rijzen er dan boompjes uit het water op. Die trekken weer insecten aan en vogels. Ook hechten slakjes en andere kleine beestjes zich aan het hout."

PONTON

Het karwei begon gisterochtend met het bouwen van een ponton. Immers, de schuilplaatsen moeten een plek in het Leijsenven krijgen. De plaatsing is alleen maar mogelijk vanaf het water. De werkzaamheden worden volgens planning morgen afgerond. Dan is Boxtel een hotel rijker, onder de waterspiegel.