De houten loodsen aan de Julianastraat werden rond 1920 gebouwd als machinaal timmerwerkplaats door de broers Henricus en Willem van de Laar.
De houten loodsen aan de Julianastraat werden rond 1920 gebouwd als machinaal timmerwerkplaats door de broers Henricus en Willem van de Laar. Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 9 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op de Julianastraat. De foto verscheen in de zomer van 1994 in deze krant bij een bericht waarin een bouwplan werd gelanceerd. Dat zou gerealiseerd gaan worden op de plek van de vervallen, houten loodsen. Daarin startte ruim een eeuw geleden een timmerbedrijf, voorloper van het latere bouwbedrijf Van de Laar. 

Juist deze aannemer stond aan de wieg van het nieuwbouwplan, samen met de plaatselijk architect Gerard Timmers. Een jaar na de aankondiging ervan, in juli 1995, startte Van de Laar met de sloop. Niet alleen de loodsen, maar ook de woning op de hoek met de Breukelsestraat ging tegen de vlakte. 'Bouwbedrijf sloopt eigen historie' kopte deze krant. 

De oude bebouwing maakte plaats voor zes appartementen en twee eengezinswoningen. Daaraan was veel behoefte, merkte het bouwbedrijf nadat in deze krant een advertentie was geplaatst. Er reageerden zo'n twintig serieuze, vooral oudere geïnteresseerden. ,,De meesten zijn ex-Boxtelaren die vroeger in de wijk Breukelen woonden en nu graag terug willen naar hun oude buurt", zo liet directeur Paul van de Laar destijds optekenen.

Het machinaal timmerbedrijf werd opgericht door de broers Henricus en Willem van de Laar, maar al in 1917 kozen beiden hun eigen weg en dat betekende de oprichting van het bouwbedrijf. Willem betrok een loods, woning en kantoor aan de Prins Bernhardstraat. Hij realiseerde veel beeldbepalende jaren-dertigpanden in het centrum. Maar ook buiten de gemeentegrenzen was Van de Laar actief. In 1942 droeg Willem het bloeiende bedrijf met dertig vakmensen over aan zijn zoon Harry. Die verhuisde de onderneming naar bedrijventerrein Ladonk, waar kleinzoon Paul begin jaren tachtig het roer overnam. Na diens onverwachte overlijden in 2000 werd bouwbedrijf Van de Laar ingelijfd door Hazenberg Bouw in Vught.


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Het Boxtelse bouwbedrijf Van de Laar (later opgegaan in Hazenberg Bouw te Vught) bouwde de zes appartementen en twee eengezinswoningen op de hoek Breukelsestraat-Julianastraat.