Afbeelding
Foto: Peter de Koning.

B & W(eetjes)

In de Regionale Energie Strategie (RES) heeft de gemeente Boxtel de taak om vóór 2030 0,08 TWh hernieuwbare elektriciteit op te wekken. Dat moet gebeuren via zonnepanelen en windturbines. Op dit moment is nog slechts 0,009 TWh gerealiseerd en dat komt vooral omdat het stroomnet ontoereikend is. 

Als alle plannen die in de pijplijn zitten worden uitgevoerd, komt Boxtel ver boven haar opgave uit: op 0,263 TWh. Maar óf dit uiteindelijk ook realiteit wordt, durft wethouder Désiré van Laarhoven niet te zeggen. Wel hoopt ze voor de zomervakantie de locaties te noemen waar particuliere initiatiefnemers voor zonneparken en windturbines aan de slag kunnen.

De cijfers werden deze week gepresenteerd in aanloop naar de voortgangsrapportage die de regio Brabant-Noordoost vóór 1 juli moet inleveren bij het Rijk. 

De concretisering van de plannen moest aanvankelijk in het eerste kwartaal van dit jaar worden ingediend. Die deadline is twee jaar opgeschoven.


Hartjes in de Wijk

Eind maart kondigden vrijwilligers van ouderenorganisaties in deze krant aan te stoppen met de oprichting van zogeheten 'Hartjes in de Wijk'. Ze vonden dat er onvoldoende vaart zat in het plan. Het projectvoorstel dat de vrijwilligers voor deze zorgsteunpunten op tafel legden, was van meet af aan te ambitieus, meldde wethouder Wim van der Zanden deze week. Hoewel hij het jammer vindt dat de vrijwilligers af zijn gehaakt, gaan vijf professionele organisaties ermee door: naast de gemeente zijn dat woonstichting Joost, welzijnsorganisatie ContourdeTwern, Zorggroep Elde Maasduinen en thuiszorgbedrijf Vivent. De wethouder verwacht voordat de zomervakantie begint, locaties te kunnen noemen waar Hartjes in de Wijk kunnen worden gerealiseerd. ,,Geld is niet het probleem, wel de personele bezetting", aldus Van der Zanden.