Opbrengst voor weduwmoeders in Zuid-Soedan


Dit jaar staat Vastenactie in het teken van vluchtelingen die in Zuid-Sudan door de burgeroorlog ontheemd zijn geraakt. Zoals de weduwmoeders Awuk en Ajak, die beiden van eigen huis en haard verjaagd werden door strijdende milities en het nationale leger. 

De twee vrouwen werden opgevangen in de provincie Warrap aan de Witte Nijl, waar de katholieke kerk met Caritas International een vluchtelingenkamp beheert. In die regio, in het dorp Malek konden ze een woning betrekken en die samen delen. Zo ook het erf en een akker. Ze leerden de grond duurzaam bebouwen en beplanten, legden irrigatiekanalen en oasen aan tegen droogte en zijn zo beter op klimaatverandering voorbereid. Daarnaast kregen vrouwen en meisjes psychische hulp bij het verwerken van hun trauma's aan seksueel gerelateerd geweld. 

De werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede (MOV) van de Heilig Hartparochie hoopt dat velen het project in Zuid-Sudan steunen. Dat kan via het vastenzakje dat huis aan huis is verspreid of door een donatie over te maken op IBAN-nummer NL 69 RABO 0140 9501 92 onder vermelding van Vastenactie 2023.