Voorzitter Jan Strik (links) feliciteert tambour-maître Wies Raaijmakers, oprichter pater Pancratius en dirigent Peter van Helvoort met het behaalde landskampioenschap tijdens de marswedstrijd in Amsterdam.
Voorzitter Jan Strik (links) feliciteert tambour-maître Wies Raaijmakers, oprichter pater Pancratius en dirigent Peter van Helvoort met het behaalde landskampioenschap tijdens de marswedstrijd in Amsterdam. Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

Fanfare Sint-Arnoldus werd opgericht in 1949, uh... 1948


Henk van Weert

Feitelijk werd echter al een jaar eerder gestart met muzieklessen, maar omdat op een door de pastoor geschonken vlag 1949 stond gedrukt, is dat altijd maar aangehouden als oprichtingsjaar...

Drie jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog nam pater assumptionist Pancratius (Jan van de Ven) het initiatief voor de bouw van gemeenschapshuis Orion. Het bleek een goede voedingsbodem voor het verenigingsleven in het Boxtelse kerkdorp. Initiatieven om dat van de grond te krijgen strandden eerder meerdere malen. 

600 GULDEN

In oktober 1948 startten in het nieuwe Orion de muzieklessen. Inwoners van Lennisheuvel leerden er noten lezen en van twee gefuseerde fanfares werd voor zeshonderd gulden een restant muziekinstrumenten overgenomen. Pater Pancratius haalde vijftien dorpsbewoners over de beurs te trekken onder de belofte dat ze hun geld terug zouden krijgen als de fanfare zou stranden voor ze goed en wel begonnen was.

De instrumenten werden nog voor de jaarwisseling verdeeld. ,,Ze lagen midden in de zaal en afhankelijk van iemands gebit werden de instrumenten verdeeld door dirigent Sjef van den Braak uit Boxtel", herinnerde wijlen Toon van der Linden zich bij de viering van het gouden jubileum in 1999. 

Samen met Toon van der Sloot was hij destijds de enige die nog leefde van de medeoprichters. Het tweetal deed uit de doeken hoe het zat met het verschil van mening over het oprichtingsjaar. Enkele jaren na de start schonk pastoor Arnold Manders een vlag met de opdruk: opgericht 1949. Dat jaartal is daarna maar zo aangehouden. 

In 1949 werd ook in deze krant voor het eerst geschreven over een muziekkorps in Lennisheuvel. Bovenstaande tekst werd gepubliceerd als terloops bericht op 4 november.

TROUBADOUR

Het eerste optreden was op de verjaardag van de pastoor: 18 maart 1950. De parochieherder was daardoor zo geroerd dat hij het nieuwe muziekkorps in zijn hart sloot. In november van dat jaar vond het eerste concert plaats en kort daarna kreeg de fanfare haar naam: Sint-Arnoldus, de heilige troubadour waar de pastoor naar was vernoemd. 

Pater Pancratius (Jan van de Ven, 1911-1994) betekende veel voor de start van het verenigingsleven na de Tweede Wereldoorlog. Foto: Piet van Oers 1987, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

In 1949 werd ook in deze krant voor het eerst geschreven over een muziekkorps in Lennisheuvel. Bovenstaande tekst werd gepubliceerd als terloops bericht op 4 november.