Afbeelding
Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 8 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op de hoek Van Hornstraat-Maria van Dieststraat. 

In 1962 verzocht het stichtingsbestuur van het drie jaar eerder geopende bejaardenhuis Simeonshof aan de gemeente de grond tussen de Van Hornstraat en de Annastraat aan te mogen kopen. Dat gebeurde met het oog op de bouw van een complex aanleunwoningen om ouderen zelfstandig te huisvesten. 

Aan de Van Hornstraat verrezen drie tweelaagse woonblokken en aan de Annastraat vier eenlaagse rijtjeshuizen. Ze deden dienst tot 1994 toen de woninkjes ten prooi vielen aan de slopershamer. Daarvoor in de plaats bouwde woonstichting Joost de appartementencomplexen Ten Brueckelen (links op de vergelijkingsfoto) en Van Hornstaete (rechts). Simeonshof verkocht de grond voor dat bouwproject aan de woonstichting en stortte de opbrengst ervan in een fonds dat wordt beheerd door de stichting Sjef van de Laar. 

De stichting is vernoemd naar de man die niet alleen de drijvende kracht achter de realisering van het bejaardenhuis in de wijk Breukelen was, maar er ook vele jaren bestuurslid was. Het fonds steunt tal van initiatieven voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben. 

Een oude leilinde, rechts op de vergelijkingsfoto, stond eerder op de hoek Van Hornstraat-Ridder van Cuijkstraat. Nadat de voormalige wijkkapel De Burcht in 1994 was afgebroken, stond de linde de nieuwbouw op die plek in de weg. Daarom werd hij in 1998 honderd meter verplaatst naar de overkant van de straat door boomverzorger Pius Floris uit Haaren en het Boxtelse aannemingsbedrijf Van Pinxteren. Daar begon de boom succesvol aan een tweede leven. 


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Afbeelding