Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer? Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

Speuren naar ‘oud goud’

Human Interest

UPDATE 11 APRIL 2023 - In de zoektocht naar namen van gouden bruidsparen die dertig tot vijftig jaar geleden in de krant stonden, deze week bovenstaand portret. Wie kent het koppel en kan er over verhalen? E-mail reacties naar bc@brabantscentrum.nl.

De beeldbank van Heemkunde Boxtel digitaliseert momenteel het oude fotoarchief van Brabants Centrum. Secretaris Christ van Eekelen scant alle fotoafdrukken en voorziet ze indien mogelijk van een korte toelichting. Vorig jaar ontdekte hij een reeks portretten van gouden en diamanten bruidsparen. In veel gevallen ontbreken echter namen van de geportretteerden. Daarom wordt een zoektocht gehouden via deze rubriek. De redactie is niet alleen benieuwd naar namen van de echtelieden en de datum van hun huwelijksjubileum, maar ook naar anekdotes, dierbare momenten of wat dies meer zij. 

De onderste foto toont het echtpaar dat vorige week in deze rubriek stond: Bert de Laat en Antje van Dijk uit Liempde. Het echtpaar bleef kinderloos, meldt hun nicht Willy van der Loo, eveneens uit Liempde. Beiden werden rond 1900 in Liempde geboren en verlieten het dorp na hun huwelijk naar Eindhoven. Hun grote hobby was huizen kopen, opknappen en vervolgens weer verkopen. ,,Ik heb in mijn jeugd wel in vijf verschillende huizen ben hen gelogeerd. In die tijd gingen we zogenaamd op vakantie bij familie elders”, meldt Willy. 

Ze vervolgt: ,,Oom Bert was motor-ordonnans bij de spoorwegen en tante Antje werkte later in de thuiszorg. Na hun pensioen gingen ze terug naar hun roots, naar Liempde. De overgang van stad naar dorp viel in het begin niet mee, maar later waren ze blij weer terug in hun geboortedorp te zijn. Willy herinnert zich dat hun 60-jarig huwelijksjubileum op grootse wijze werd gevierd. Wanneer dat precies was, weet ze niet. Wel dat ‘heel Liempde welkom was’. ,,Spoedig daarna kwam voor beiden het einde aan een welbesteed leven.”

Wie kent dit jubilerende bruidspaar van weleer?