Turnster Eva Roos tijdens haar uitvoering van de Sjaposhnikova op de brug met ongelijke liggers. Mede dankzij deze oefening behaalde ze brons in het eindklassement tijdens de halve finale NK Turnen.
Turnster Eva Roos tijdens haar uitvoering van de Sjaposhnikova op de brug met ongelijke liggers. Mede dankzij deze oefening behaalde ze brons in het eindklassement tijdens de halve finale NK Turnen. Foto: eigen collectie.

Eva Roos verrast met Sjaposhnikova en gaat door naar landelijke turnfinale

Sport

Eva Roos van gymnastiekvereniging Tabitta heeft de verwachtingen waargemaakt en behaalde een bronzen plak tijdens de halve finale om het NK Turnen in Den Haag. 

De kwalificatiewedstrijden in aanloop naar de halve eindstrijd, sloot ze allemaal af met een gouden plak. Roos had dus verwachtingen geschept, maar presteert al enkele jaren op hoog niveau en ging afhelopen weekend goed om met de druk. Op sprong en brug startte ze sterk aan de competitie met fraaie oefeningen. 

Als een van de weinigen waagde zij zich op brug met ongelijke liggers aan de Sjaposhnikova, normaal gesproken een vluchtelement voor eredivisieturnsters, maar dat bleek dus ook tot het arsenaal van Roos te behoren, die uitkomt in de eerste divisie.

VERBAZING

Echter, de altijd zo vertrouwde evenwichtsbalk verliet ze twee keer vroegtijdig. Doordat ze niet de enige was met vallen, bleef de schade (op een blauwe plek na) beperkt. 

Haar fraaie afsluiting van de halve eindstrijd op de turnvloer, waarop de sportvrouw altijd goed presteert, werd tot ieders verbazing streng beoordeeld. Hierdoor zat een plaatsing voor de toestelfinale vloer er niet in. Wel mag ze op brug strijden om de NK-titel later dit jaar. En ondanks de tegenslagen in Zuid-Holland, veroverde Roos daar alsnog een bronzen medaille.

OVERIGE FINALISTEN

Tevens zullen Esmee Komen en Fenna Bergman van Tabitta aantreden in de landelijke finales. Daarnaast zijn er vijf turnsters die aan de regionale eindrondes mogen deelnemen, komend weekend in Sint-Oedenrode. Hiervoor hebben Isis van der Heijden, Hailey Kuijten, Eva Prent, Nikkie Schalkx en Julia van de Wal zich individueel gekwalificeerd.

Gymnaste Wiese van den Eertwegh (junior) zou ook deelnemen aan de halve eindstrijd, maar moest wegens een hamstringblessure verstek laten gaan.