Spoortunnel Esch: 'Das' pas nieuws

Afgelopen week was de overweg Runsdijk in Esch wereldnieuws in Nederland. Niet dat ProRail besloten had Esch tegemoet te komen aan haar voorkeursvariant en alsnog besloot de overweg te verplaatsen. En ook niet dat men inzag dat het drukste spoor van Nederland op dit traject niet zonder ongelijkvloerse autotunnel kan. Nee, het graven van een tunnel heeft ProRail aan anderen overgelaten; aan dassen.

De dassen hadden al lang in de gaten dat er vanwege de veiligheid iets moest gebeuren en zijn nu zelf aan een tunnel begonnen. Dit tot groot ongenoegen van ProRail die nu het spoor moet sluiten en per dag maar liefst vijftigduizend treinreizigers in de kou laat staan.

Ook in Boxtel werd ProRail wereldnieuws. Tegen alle afspraken, regels en wetgeving in dicteerde ProRail aan de gemeente dat de definitieve sluiting van de dubbele overweg eind 2024 een feit zal zijn, punt uit. Met of zonder VLK, aanpassing Keulsebaan of fietstunnel: hij gaat gewoon dicht. Het spoor wordt te druk en Boxtel moet dan maar zien hoe het de verkeerssituatie oplost en hoe Kalksheuvel wordt ontsloten.

Wakker geschud komt de wethouder met grote woorden (Brabants Centrum van 23 maart: 'Geen VLK dan ook geen toename treinen'). Wat zal ProRail daarvan schrikken! Ik zie al uit naar de krantenkoppen: 'Gemeente Boxtel legt treinverkeer tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch plat'.

ProRail was door de stichting Das en Boom al regelmatig op de aanwezigheid van de dassen gewezen en het kon de tunnel van de slechtziende beestjes blind zien aankomen. Maar ach, dacht het almachtige ProRail, het zal zo’n vaart wel niet lopen. Het Boxtelse college van B en W is er al vanaf het begin van de overeenkomst op gewezen dat ProRail zijn eigen gang gaat en de met Boxtel gemaakte afspraken aan zijn laars lapt.

ProRail ondergraaft de afspraken met Boxtel, de das op zijn beurt ondergraaft het beleid van ProRail. Zowel het hardleerse Boxtel als het hooghartige ProRail wordt nu door de das de das omgedaan. Das pas een wakker dier!

        GUUS BASTINGS