Met de bijdragen van kerkgangers kan Vastenactie mensen in Zuid-Soedan helpen.
Met de bijdragen van kerkgangers kan Vastenactie mensen in Zuid-Soedan helpen. Foto: eigen collectie.

JONGE REPUBLIEK LIJDT ONDER GEWELD

Vastenactie Nederland biedt Zuid-Soedan hulp

De Vastenactiecampagne van dit jaar draait om hulp aan Zuid-Soedan. De jongste republiek van Afrika wordt nog geteisterd door geweld. Vooral vrouwen en kinderen zijn hier slachtoffer van.

In het dorp Malek wordt een gemeenschap van 1500 ontheemden op Afrikaanse wijze geholpen aan een nieuw bestaan. Parochies vangen daar gevluchte moeders met kinderen op in huizen van weduwen en wezen, die al hun bezit samen delen met hen. Deze lokale samenwerking biedt nieuwe levenskansen voor de ontheemden.

Onderling begrip van moeders en kinderen wordt hier een basis voor vriendschap. De hulporganisaties bieden hulpmiddelen aan voor het bewerken van moestuinen en akkers. Het fokken van geiten en runderen in kralen. Het slaan van drinkwaterputten. Maar men heeft hier ook te maken met klimaatverandering, plotselinge overstromingen en langdurige droogteperioden. De groepen vluchtelingen leggen hiervoor samen oasen aan, graven irrigatiesloten en verenigen zich in coöperaties. Van het verdiende geld kunnen kinderen naar school gaan. Zelfs is er speciale hulp mogelijk voor meisjes en jonge vrouwen die met seksueel geweld te maken hebben gehad. 

DONEREN

Wie het project van Vastenactie in Zuid-Soedan wil steunen, kan een bedrag overmaken via het vastenactiezakje of een eenmalig bedrag overmaken op de MOV-rekening: NL69 RABO 0140 9501 92 onder vermelding van ‘Vastenaktie 2023.’


p Zuid-Soedan wordt nog geteisterd door geweld. Dankzij hulp van onder andere Vastenactie kunnen ontheemden overleven en krijgen ze middelen om akkers te bewerken. Foto: eigen collectie.