Afbeelding
Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 7 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op de de hoek Rechterstraat-Fellenoord. Het winkelpand op de oude foto werd begin 1994 afgebroken en maakte plaats voor een complex met negen appartementen. Dat werd gerealiseerd door projectontwikkelaar Jan Tiebosch uit Sint-Michielsgestel. 

Op het moment van sloop was het historische pand al enkele jaren dichtgetimmerd en de bouwval was menigeen een doorn in het oog. Hoewel het ooit op de gemeentelijke monumentenlijst stond, werd het daar weer vanaf gehaald. ,,Omdat niemand er belangstelling voor had", zei toenmalig wethouder Dirk van Zuidam kort voor de afbraak. 

In het waarschijnlijk honderden jaren oude pand met dubbele puntgevel was vóór de Tweede Wereldoorlog een weverij en later een winkel in textiel en kruidenierswaren gevestigd. Na de bevrijding startte Willy van Rooij er zijn fietsenwinkel, die later verhuisde naar de Markt. In de jaren zeventig maakten de rijwielen plaats voor schoenenzaak Cash & Carry. Vanaf 1988 was er korte tijd kunsthandel en lijstenmakerij Mondriaan gevestigd. Daarna waren er plannen om er een horecazaak te maken en vooruitlopend op de benodigde vergunning daarvoor werden ook al werkzaamheden verricht. Die werden echter door de gemeente Boxtel in 1991 stilgelegd, waarna het pand werd dichtgetimmerd. 

Op de vergelijkingsfoto springt het in 2021 vernieuwde wegdek van de Rechterstraat in het oog. De brede voegen tussen de kasseien van Italiaans hardsteen zijn vorige week voor de tweede maal ingewassen.


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Afbeelding