Dit bronzen kunstwerk kreeg huisarts Piet Hoek in 1924 aangeboden toen hij veertig jaar in Boxtel werkzaam was.
Dit bronzen kunstwerk kreeg huisarts Piet Hoek in 1924 aangeboden toen hij veertig jaar in Boxtel werkzaam was. Foto: eigen collectie.

Wie weet waar het beeld voor dokter Piet Hoek is gebleven?

Cultuur

De enige huisarts die in Boxtel met een straatnaam werd vereeuwigd is Piet Hoek (Wateringen, 1857). Dat eerbetoon is niet zonder reden. Vanaf dat hij in 1884 zijn praktijk in Boxtel startte, leverde hij een grote bijdrage aan de verbetering van de lokale volksgezondheid.

De diverse mijlpalen van Hoek werden in Boxtel op grootse wijze gevierd. Zo werd uit de donaties die werden ingezameld in 1909 bij zijn 25-jarig jubileum de Dr. Hoek’s Vereeniging opgericht, die later overging in het Wit-Gele Kruis en nog later in Vivent. Bij zijn robijnen jubileum in 1924 kreeg de huisarts van de Boxtelse bevolking bovenstaand bronzen beeld cadeau.

Het kunstwerk dat is gesigneerd door G. Colin stond jarenlang in het Wit-Gele Kruisgebouw aan de Jan Kruijsenstraat en verhuisde mee naar Hoogheem toen daar Vivent Thuiszorg haar activiteiten voortzette. Maar de flat is jaren geleden ook alweer verlaten door de zorgorganisatie.