In de Ossenpadtunnel tussen de Prins Hendrikstraat en Van Salmstraat wordt komende week onderhoud gepleegd. Dat kan voor enige hinder voor fietsers en voetgangers zorgen.
In de Ossenpadtunnel tussen de Prins Hendrikstraat en Van Salmstraat wordt komende week onderhoud gepleegd. Dat kan voor enige hinder voor fietsers en voetgangers zorgen. Foto: Pål Jansen.

PHS: danst raad mee voor extra geld?

Politiek

,,We moeten deze avond even op ons in laten werken.” De raadsleden kregen dinsdag veel informatie te verwerken over wat er op het spel staat rondom het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Een van de verrassingen: wellicht de Ossenpadtunnel en Leenhoflaan als alternatieve routes voor de fietstunnel onder de dubbele overweg, al is dat een ‘suboptimale oplossing’.

Boxtel onderhandelt met ProRail en het Rijk om extra geld. Wethouder Fred van Nistelrooij moet daarvoor alle kikkers in de kruiwagen zien te houden. Hoewel de verkeersoplossingen voor het sluiten van de dubbele overweg complex zijn, is de financiële situatie simpel. Partners ProRail en het Rijk moeten met meer centen over de brug komen, wil Boxtel nog een beetje fatsoenlijke maatregelen nemen. Dan wil de gemeente ook meer betalen: ruim 9 in plaats van 6 miljoen euro, nog steeds een klein deel van de totale kosten.

Het huidige budget van 40 miljoen is veel te weinig om het pakket aan maatregelen uit te voeren. De meerkosten (21 miljoen extra) kan de gemeente niet alleen verteren. Volgens de bestuursovereenkomst met ProRail en het Rijk moet..