Inwoners kunnen aangeven dat ze mee willen doen aan een burgerberaad. Middels een loting worden zij hiervoor geselecteerd, waarbij wordt gekeken naar een eerlijke doorsnede van de samenleving.
Inwoners kunnen aangeven dat ze mee willen doen aan een burgerberaad. Middels een loting worden zij hiervoor geselecteerd, waarbij wordt gekeken naar een eerlijke doorsnede van de samenleving. Foto: eigen collectie.

‘Het zaadje voor een Boxtels burgerberaad is geplant’

Politiek

Aan het enthousiasme van de sprekers lag het in elk geval niet. De drie pleitbezorgers voor een zogeheten burgerberaad wisten gisteravond tijdens de informatieve bijeenkomst in de raadzaal een deel van de sceptici over de streep te trekken. Nu is het aan de gemeenteraad om er al dan niet inhoud aan te geven.

,,Het zaadje is geplant, nu moet het gaan groeien”, aldus fractievoorzitter Gerlof Roubos van Balans na afloop. Hij is samen met de raadsleden Miek Nooijen (PvdA-GroenLinks) en Wiebe de Leijer (D66) initiatiefnemer voor een mogelijk burgerberaad in Boxtel. Hoewel Nooijen en De Leijer al voorstander waren van het democratisch instrument, was Roubos vooraf sceptisch: ,,Ik vroeg me af of dit het middel is om gebruik te maken van de deskundigheid van de burger. Na vanavond ben ik wel optimistischer geworden. Ik zie zeker kansen, laten we er met z’n allen over verder praten.”

INWONERS