Verkeer dat vanuit Fellenoord komt, kan Jolanda niet zien. De noppentegels liggen te ver naar achteren.
Verkeer dat vanuit Fellenoord komt, kan Jolanda niet zien. De noppentegels liggen te ver naar achteren.

‘Centrum Boxtel voor blinden en slechtzienden vol obstakels’

Algemeen

Jolanda Delmee (59) is slechtziend. Voor de Boxtelse is een rondwandeling door het dorp een hele opgave. Want de openbare ruimte bevat veel meer obstakels dan mensen zonder visuele beperking beseffen. Delmee: ,,Ik doe mijn verhaal niet om te klagen. Ik wil bewustzijn kweken. Daarnaast worden er misschien knelpunten aangepakt.”

De Boxtelse is niet blind. Ze ziet grijze vlakken en neemt vaag contrasten waar. Delmee: ,,Mijn linkeroog werd tien jaar geleden plotseling slecht. Dat was vervelend, maar mijn rechteroog functioneerde nog goed. Daarin verloor ik twee jaar geleden echter van de ene op de andere dag het zicht zo goed als volledig. Helemaal duidelijk is de oorzaak niet, maar vermoedelijk heeft mijn visuele beperking te maken met een zuurstoftekort van mijn oogzenuw.”

Haar wereld veranderde enorm. ,,Lezen is er niet meer bij. Braille leer je niet zomaar even. Televisie kijken is onmogelijk. Boodschappen doen gaat ook niet. Door het kunstlicht in een supermarkt zie ik echt helemaal niets. En zelfstandig het dorp ingaan is een hele onderneming, het liefst loop..