Lydia Fraaije is de architect die de nieuwe inrichting bedacht van de Van Coothhoeve. De afgelopen weken is de binnenkant van het pand op De Kleine Aarde aan het Klaverblad volledig gestript.
Lydia Fraaije is de architect die de nieuwe inrichting bedacht van de Van Coothhoeve. De afgelopen weken is de binnenkant van het pand op De Kleine Aarde aan het Klaverblad volledig gestript. Foto: Gerard Schalkx.

Verbouwing Van Coothhoeve op De Kleine Aarde in volle gang

Economie

Schimmel, oude balken, afval... Dit vormen niet de problemen bij de renovatie van de Van Coothhoeve, maar juist de oplossingen. De binnenkant van het oude pand is inmiddels helemaal gesloopt. Of eigenlijk, geoogst, benadrukt architect Lydia Fraaije.

De hoeve uit 1931 wordt een ware showcase van hoe je een gebouw revitaliseert met innovatieve en duurzame, maar ook hergebruikte materialen. ,,We zijn net klaar met ‘oogsten’”, zegt Fraaije. ,,Materialen hergebruiken we zoveel mogelijk. Zo hebben we ook ijzeren en houten balken eruit gehaald. Die worden hersteld voor de constructie.”

Het recyclen is slechts onderdeel van de totale renovatie. Ook worden op de natuur geïnspireerde materialen aangeschaft, een belangrijke reden dat juist Fraaije de architect is van het project. Zij zit in de leer van ‘biomimicry’. Oftewel de kunst van het leren van natuur om hiervan menselijke toepassingen te maken. Vloerplanken en wandtegels van rietmaaisel, lisdodde of sorghum, afwerkm..