Werkgroepleden Corrie Steenbergen, Lia Vorstenbosch en Mieke Tak (van links naar rechts) lopen een van de drie ommetjes. De vlonderbrug in de nieuwe wijk Reigerskant krijgt nog een ruwer oppervlak, dan kan het bordje weg.
Werkgroepleden Corrie Steenbergen, Lia Vorstenbosch en Mieke Tak (van links naar rechts) lopen een van de drie ommetjes. De vlonderbrug in de nieuwe wijk Reigerskant krijgt nog een ruwer oppervlak, dan kan het bordje weg. Foto: Gerard Schalkx.

Rolstoelgebruikers genieten nu ook van Essche ommetjes

Bouwen en wonen

Op diverse plekken in Esch zijn de afgelopen weken stoepen aangepakt en overhangende takken gesnoeid. Dat alles om drie nieuwe looproutes te introduceren, de zogeheten (achter)ommetjes: speciaal voor mensen in een rolstoel, met een rollator of kinderwagen.

Een werkgroep bestaande uit vrijwel allemaal Esschenaren heeft de wandelroutes uitgezet en zich in de voorbije maanden hard gemaakt om deze begaanbaar te krijgen. Corrie Steenbergen, Mieke Tak en Lia Vorstenbosch zijn betrokken bij deze club en willen hun werk graag onder de aandacht brengen. ,,Vanuit het Buitenhuis (een verpleeghuis in Esch - red.) lopen medewerkers regelmatig een rondje met de bewoners. Die zijn vaak slechter ter been en ze merkten dat er in Esch veel hoge stoeprandjes zijn. Daar wilden we wat aan doen”, vertelt Steenbergen.

De Essche was in Boxtel al betrokken bij de werkgroep Woonwijs, waar ook Diny Stolvoort zich voor inzet. De Boxtelse oud-gerontoloog heeft in haar eigen dorp (en Liempde) onder..