De voetbrug over het spoor was dé plek voor honderden mensen om de vlammenzee bij meubelfabriek Novum te bekijken. Uit de weide omtrek kwamen mensen naar Boxtel om de spectaculaire brand te bekijken.
De voetbrug over het spoor was dé plek voor honderden mensen om de vlammenzee bij meubelfabriek Novum te bekijken. Uit de weide omtrek kwamen mensen naar Boxtel om de spectaculaire brand te bekijken. Foto: Piet van Oers | Brabants Centrum.

‘Brand Novum was erg tragisch, maar voor velen ook een avondje uit’

Historie

Joost van der Haagen zoekt ooggetuigen van een brand in Boxtel... uit 1972! De oud-Boxtelaar is de kleinzoon van de oprichter van meubelfabriek Novum. Hij neemt een duik in de geschiedenis van het familiebedrijf en maakt een podcast over de roemruchte brand in de jaren zeventig, misschien wel de grootste die Boxtel ooit heeft gekend.

16 juni 1972: vlammen grijpen om zich heen in de meubelfabriek aan de Mijlstraat. Rond half vijf ‘s middags wordt de brandweer ingeschakeld. De rookpluim is te zien op een afstand van wel twintig kilometer. ,,In die tijd zonder sociale media en internet wist niemand direct wat er aan de hand was. Inwoners maar ook duizenden mensen van buiten het dorp kwamen af op de brand: men wilde weten wat zich hier in Boxtel afspeelde”, vertelt Joost.

VOETBRUG

Duizenden mensen, velen van vanaf de voetbrug over het spoor, keken naar de vlammenzee. Die legde uiteindelijk driekwart van het bedrijfscomplex in de as. De schade werd destijds geschat op drie miljoen gelden.