COLLEGE ZOEKT EXTRA STEUN BIJ RAAD

'Geen VLK? Dan ook geen toename treinen' 

Rens van den Elsen

Zolang 'er geen aanvaardbare oplossing' is voor het pakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) en de VLK niet wordt uitgevoerd, wil de gemeente Boxtel ook niet dat er meer treinen gaan rijden door Boxtel.

Bovenstaand standpunt neemt wethouder Fred van Nistelrooij mee in de nieuwe onderhandelingsronde die voor april staat gepland. Hij hoopt op steun van de gemeenteraad. Het college wil niet tornen aan de maatregelen die zijn afgesproken tussen Boxtel, provincie en het Rijk/ProRail, ondanks alle tegenslagen. Zo waren de plannen voor de verbreding Keulsebaan en de fietstunnel onder de dubbele spoorovergang vorig jaar al door de Raad van State vernietigd. Vervolgens bleek ontstond er een tekort van liefst 21 miljoen euro.  

Van Nistelrooij doet een ultieme inspanning om te zorgen dat alle partijen met extra geld over de brug komen. ,,Het gaat ook om leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid voor onze inwoners. Het zal niet meevallen, maar daar maken we ons hard voor", stelt de wethouder.

STANDPUNT

Voordat Van Nistelrooij de onderhandeling ingaat, wil hij de mening van de gemeenteraad weten. Want als de provincie en het Rijk toch meer bij gaan dragen, moet ook Boxtel dat doen. En dat kost de gemeente 3,15 miljoen euro, bovenop de zes miljoen al was begroot. Ook moet de raad het standpunt delen dat er 'geen extra treinen door Boxtel komen als de VLK niet is uitgevoerd'. De vraag is in hoeverre de gemeente dat kan opvoeren als drukmiddel. Het Rijk en ProRail hebben al besloten dat de dubbele spoorweg dicht moet. 

Op dinsdag 11 april gaan de lokale politieke partijen met elkaar in debat. ,,We hebben de mening van de raad hard nodig in de onderhandelingen", aldus Van Nistelrooij.

Na het overleg met provincie en het Rijk/ProRail nemen de partijen nog iets langer de tijd om tot een deal te komen. Uiterlijk eind 2024 volgt dat besluit. Maar er zijn nog meer momenten die kunnen zorgen voor een kink in de kabel. Het bestemmingsplan VLK ligt nog bij de Raad van State en het opschorten van vergunningverleningen door provincie speelt een grote rol.