De muzikanten van vanBakkus traden in augustus 2021 op bij D’n Hop op Luissel. Zaterdag 15 april staan ze met veel muzikale gasten in Podium Boxtel. Van links naar rechts Guido van Eijk, Fons van Heesch, William van Houtum en Jeroen van Lier. (Foto: Peter de Koning).
De muzikanten van vanBakkus traden in augustus 2021 op bij D’n Hop op Luissel. Zaterdag 15 april staan ze met veel muzikale gasten in Podium Boxtel. Van links naar rechts Guido van Eijk, Fons van Heesch, William van Houtum en Jeroen van Lier. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning.

BAND WACHT ‘UITDAGEND’ POPCONCERT IN PODIUM BOXTEL

vanBakkus durft groot te dromen

Marc Cleutjens

De Boxtelse popband vanBakkus maakt zich op voor een van de grootste shows in haar ruim tienjarige bestaan. Zaterdag 15 april houdt de muzikale reis van Guido van Eijk, Fons van Heesch, William van Houtum en Jeroen van Lier halt in Podium Boxtel. De theaterzaal aan de Burgakker ondergaat die avond een metamorfose en is voor heel even een popzaal waar alleen de allergrootste rockers optreden... 

‘vanBakkus durft te dromen’. Dat is de titel van het avondvullende popconcert waaraan de Boxtelse muzikanten de laatste hand leggen. In de Talent Factory aan de Bergstraat in Liempde wordt elke week tot in de kleine uurtjes gerepeteerd om straks bijna dertig oude én recente klassiekers in een bijzonder arrangement te kunnen vertolken. Veel wil vanBakkus niet verklappen, wel dat ‘Psycho Killer’ zal klinken.

BRAAF ZITTEN

Met die hit van Talking Heads ging het dak eraf toen de band in coronatijd optrad tijdens de Culturale in een bijzaaltje van Podium Boxtel. Stilzitten was geen optie, maar de anderhalvemetersamenleving stond dansen in de weg. Elke uiting van uitbundigheid werd in de kiem gesmoord. ,,Iedereen moest braaf blijven zitten”, herinnert zanger Van Heesch zich. ,,En een voor een op afstand weer naar buiten”, vult gitarist Van Eijk aan.

RODE DRAAD

Tijdens ‘vanBakkus durft te dromen’ borduurt de band voor op de show die in 2020 werd opgevoerd onder de vlag van BELL. Intussen is het tienjarig bestaan gepasseerd en zijn nieuwe ideeën geboren, onder meer tijdens een zomeravondoptreden bij D’n Hop op Luissel. ,,Op uitnodiging van Podium Boxtel verzorgen we nu een avondvullend concert”, gaat Van Eijk verder. ,,De rode draad is dat je als band altijd moet dromen van het hoogst haalbare. Voor ons is het de ultieme uitdaging om ooit op te mogen treden in een grote popzaal.”

Wie het concert bezoekt, zal verrast worden door de creatieve aanpak van de band. ,,Het ritme van de show vertelt ons verhaal”, legt gitarist Van Lier uit. ,,We openen als bescheiden viertal, maar gaandeweg worden we begeleid door steeds meer muzikanten. Na de pauze staat er een volwaardige band.” In elk geval twee nieuwe nummers passeren straks de revue: ‘Play That Funky Music’ van Wild Cherry en ‘Love Is The Drug’ van Roxy Music. Verder put vanBakkus uit materiaal van onder meer Coldplay, Oasis, Depeche Mode en Tom Petty & The Heartbreakers.

AFTELLEN

De muzikanten van vanBakkus kijken reikhalzend uit naar hun optreden. ,,We treden uit onze comfortzone”, licht Van Eijk toe. ,,Normaal gesproken laden we onze auto vol met troep en treden we op, soms zelfs met de vanBakkusfiets waarmee we over festivalletjes rondtrekken”, gaat bassist Van Houtum verder. ,,Dit concert vraagt een andere voorbereiding. Omdat we samen spelen met andere muzikale gasten, geeft dat een bijzondere dynamiek. Dat is leuk maar ook spannend.”

DRANGHEKKEN

De kaartverkoop voor ‘vanBakkus durft te dromen’ is al aardig op stoom. De band verwacht de komende weken de laatste kaarten te verkopen, zodat het optreden op zaterdag 15 april (aanvang 20.15 uur) uitverkocht is en het publiek wellicht via dranghekken in goede banen moet worden geleid. ,,Wie wel eens in een grote popzaal komt, zal zich beslist thuis voelen”, klinkt het geheimzinnig.


Kaarten voor het optreden van vanBakkus zijn online te koop op www.podiumboxtel.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij cadeauwinkel Hebbes aan de Markt. 


p De muzikanten van vanBakkus traden in augustus 2021 op bij D’n Hop op Luissel. Zaterdag 15 april staan ze met veel muzikale gasten in Podium Boxtel. Van links naar rechts Guido van Eijk, Fons van Heesch, William van Houtum en Jeroen van Lier. Foto: Peter de Koning.