Hèlen Berkelmans en haar man Kees houden volgende week zaterdag op grootste wijze de opening van Bij de Buren. Ook hond Flip kijkt er naar uit. De horecagelegenheid is na een intensieve verbouwing klaargestoomd als event-locatie.
Hèlen Berkelmans en haar man Kees houden volgende week zaterdag op grootste wijze de opening van Bij de Buren. Ook hond Flip kijkt er naar uit. De horecagelegenheid is na een intensieve verbouwing klaargestoomd als event-locatie. Foto: Bas van den Biggelaar.

VAN BRUIN CAFÉ NAAR DE PLEK WAAR LIEMPDE VOORTAAN KAN PROOSTEN OP HET LEVEN

Event-locatie Bij de Buren gaat nu volop draaien

Pål Jansen

Na een kleine twee jaar van plannen, corona en plannen bijstellen, houdt Bij de Buren aan de Barrierweg zaterdag 1 april een grootse opening met het evenement Liempde Zingt. Eigenaar en uitbater Hèlen Berkelmans staat in de startblokken: ,,We denken dat veel Liempdenaren te porren zijn voor deze opzet."

Muziekoptredens, spelavonden, proeverijen, feesten, maar ook samenkomen na een begrafenis of crematie. Het is slechts een greep uit de activiteiten die Bij de Buren gaat organiseren. ,,'Proosten op het leven', zo luidt onze slogan", benadrukt Hèlen. ,,Dat staat uiteraard voor feesten, maar ook voor afscheid: steeds vaker kiezen mensen ervoor om in een gezellige en fijne ambiance nog eens bij elkaar te zijn na een begrafenis."

CUP OF TEA

De Liempdse ondernemer benadrukt dat er bewust gekozen is om de onderneming voort te zetten als multifunctionele event-locatie in plaats van bruin café. ,,We denken dat daar meer behoefte aan is. Bovendien past dat concept ook meer bij ons. Ik zal vooral het horecagedeelte op me nemen", legt Hèlen uit. ,,Kees, mijn man, houdt zich bezig met het uitwerken van events en muzikale optredens, dat is zijn cup of tea."

Dus nee, Bij de Buren gaat niet verder als 'kroeg' waar iedereen dagelijks binnen kan lopen, maar brengt op gezette tijden leven in de Liempdse brouwerij. ,,Ook als bijvoorbeeld een grote groep op afspraak een diner of proeverij wil houden, is dat hier mogelijk. We bespreken dan met elkaar de mogelijkheden", zegt Hèlen. 

Maar eerst een reeks activiteiten dus om de officiële opening van Bij de Buren groots te vieren. Dat begint zaterdag 1 april al met Liempde Zingt dat vanaf 19.00 uur losbarst op het Concordiapark. Een dag later op 2 april vanaf 12.00 uur is er een proeverij met live muziek. 

Een weekend later staat er ook van alles op de planning. Zaterdag 8 april brengt The Explosion Rockets een bezoek. De avond met de landelijk bekende rock-'n-rollband start vanaf 19.30 uur. En op eerste paasdag, zondag 9 april tussen 13.00 en 19.00 uur is 'Speule Bij de Buren': een middag vol muziek met blaaskapellen en dweilorkesten. Op tweede paasdag, tijdens de Boeremèrt, worden er allerlei proeverijtjes gehouden op het overdekte terras. ,,Onze naam leent zich natuurlijk uitstekend voor allerlei verschillende activiteiten: eten Bij de Buren, zingen Bij de Buren, feesten Bij de Buren. Of we komende zomer ook weer kermis Bij de Buren hebben? Ja natuurlijk! Dat die hier vorig jaar succesvol en zonder enige wanklank verliep, is iets waar we trots op zijn."

BUITENKANT

In 2021 was het idee dat Bij de Buren uitgebaat zou worden door zoon Youri. Maar dat plan werd bijgesteld, de familie besloot de exploitatie anders in te vullen. De horecagelegenheid, voorheen bekend als café 't Huukske, was voorafgaand aan de verbouwing tijdens enkele gelegenheden geopend, zoals de kermis. Maar inmiddels is de intensieve verbouwing achter de rug, behoort corona tot het verleden en staat het ondernemersechtpaar in de startblokken. Hèlen: ,,Omdat aan de buitenkant niet veel is veranderd, zijn mensen erg nieuwsgierig geworden wat er hier binnen allemaal is gedaan. Zaterdag dus 1 april kan iedereen het komen zien!"

Hèlen Berkelmans en haar man Kees houden volgende week zaterdag op grootste wijze de opening van Bij de Buren, die na een intensieve verbouwing klaar is gestoomd als event-locatie.