De spoorwegovergang tussen Parallelweg Zuid en Boseind, ter hoogte van de Encebe (nu: Vion) in Boxtel.
De spoorwegovergang tussen Parallelweg Zuid en Boseind, ter hoogte van de Encebe (nu: Vion) in Boxtel. Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 6 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op de in 1996 opgeheven spoorwegovergang tussen de Parallelweg Zuid en Boseind. De foto haalde in maart 1992 de voorpagina van deze krant. B en W besloot om, na circa twintig jaar plannen maken en juridische procedures voeren, af te zien van de aanleg van de Zuidelijke Hoofdweg. Die verbindingsweg tussen bedrijventerrein Ladonk en de rijksweg A2 zou ter hoogte van deze overweg aansluiten op Boseind. 

Op het moment dat de oude foto werd gemaakt, was de route al deels gerealiseerd; vanaf café De Punder (nu afhaalrestaurant Malai Thai) tot aan de Blauwhoefse Loop. Dit beekje speelde een hoofdrol bij de jarenlange protesten van bezwaarmakers; zowel uit de buurt als van milieuvereniging Het Groene Hart. De gemeente hield echter lang voet bij stuk. De nieuwe weg moest en zou dwars door het volgens kenners waardevolle cultuurlandschap van de Vorstakkers (met beekdal Blauwhoefse Loop) komen te liggen. Uiteindelijk zag het gemeentebestuur in dat het een heilloze weg was en koos het voor een ander tracé. 

Het werd de huidige Keulsebaan langs het Duits Lijntje. Sinds die in 1995 werd geopend, is het centrum van Boxtel ontlast van doorgaand vrachtverkeer. De Parallelweg Zuid, die bij bovenstaande overweg overging in een zandweg, werd doorgetrokken naar de nieuwe Keulsebaan. Sinds 1996 was de straat Boseind doodlopend. Nu gaan B en W het gedeelte vanaf het spoor tot aan de Ladonksweg te verkopen aan varkensslachterij Vion (zie artikel boven)


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Ter hoogte van de vroegere overweg buigt nu het fietspad naar de overkant van de Parallelweg Zuid.