Voor Awuk en Ajak in Zuid-Soedan is overleven een hele klus. Ze kunnen alle steun gebruiken om een stabiel bestaan op te bouwen.
Voor Awuk en Ajak in Zuid-Soedan is overleven een hele klus. Ze kunnen alle steun gebruiken om een stabiel bestaan op te bouwen. Foto: Vastenactie.

Vastenactie biedt hulp aan vluchtelingen in Zuid-Soedan

Nadat in 2011 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen, brak in Zuid-Soedan een bloedige burgeroorlog uit. Eind 2020 waren naar schatting 1,5 miljoen mensen ontheemd, waarvan de overgrote meerderheid weduwen en wezen als gevolg van natuurrampen en gewapende conflicten. In 2021 waren al 8,3 miljoen mensen in acute nood door onvoldoende voedsel en schoon drinkwater en een dak boven hun hoofd.

Zuid-Soedan is heden volop in opbouw, waarbij de centrale overheid de eenheid moet zien te bewaren en die regeert over de helft van wat ooit het grootste land van Afrika was en deel uitmaakte van de Britse Gemenebest. 

Vastenactie startte in de provincie Warrap een project voor vijftienhonderd mensen in het dorp Malek. Daar produceren weduwen en wezen voldoende voedsel en gevarieerd uit duurzame landbouw en duurzame veeteelt. Ze doen dat in solidariteit met elkaar door huizen en grond met vluchtelingen te delen. Ze richten coöperaties op en onderhandelen samen sterker met opkopers over een betere prijs en goed inkomen. Kinderen kunnen daardoor weer naar school gaan.

Vrouwen en meisjes krijgen speciale aandacht en begeleiding om hun trauma’s te verwerken en een volwaardige plaats in te nemen in de gemeenschap. Ook kunnen ze nieuwe gemeenschappen beter voorbereiden op mogelijke natuurrampen en de gevolgen zo goed mogelijk beperken.

Dit is het vijfde artikel in een serie die wordt aangeleverd door de werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede (MOV) van de Heilig Hartparochie. Wie dit project wil steunen kan een bijdrage overmaken op MOV-rekening NL 69 RABO 0140 9501 92 onder vermelding van Vastenactie 2023. Voor 12 euro ontvangen ze schoffel, schep en gieter; voor 22 euro zaaigoed voor de moestuin; voor 41 euro een kruiwagen; voor 85 euro een ezel of os om de ploeg te trekken en voor 240 euro een waterpomp op zonnecellen.


p Voor Awuk en Ajak in Zuid-Soedan is overleven een hele klus. Ze kunnen alle steun gebruiken om een stabiel bestaan op te bouwen. Foto: eigen collectie.