Laag water in de gemeentevijver.
Laag water in de gemeentevijver. Foto: Peter de Koning, 2017.

‘We willen voeten droog en hoofd koel houden’

Duurzaamheid

Natte voeten wil niemand en steengrillen op een stoeptegel is ook niet ideaal. Om overstromingen te voorkomen en overlast door hitte te beperken, neemt Boxtel maatregelen. Beleidsmedewerker duurzaamheid Eline Coolen presenteerde de raad dinsdag een heel scala aan wensen en voornemens.

Het klimaat verandert en dat heeft gevolgen. Boxtel past zich aan de veranderingen aan, maar dat kost tijd. Coolen deelde een overzicht uit met alle voornemens die de gemeente voor 2030 heeft. Welke maatregelen ze daadwerkelijk neemt en wanneer, moet nog worden uitgekristalliseerd.

De kans om ooit in de Rechterstraat te moeten kanoën is misschien niet zo groot, van de andere kant weet menig Boxtelaar nog dat in 1995 de rijksweg A2 deels onder water liep. Raadslid Rinze van der Veen merkte op: ,,Dat betekent dat we niet zomaar overal kunnen bouwen.” Coolen beaamde dat en verwees naar haar document. ,,Water heeft ruimte nodig, daar moeten we rekening mee houden.” Er ligt echter ook een forse woningbouwopgave voor Boxtel.