Staatssecretaris Martijn van Dam (midden) ondertekende in 2017 tijdens een bezoek aan de Herenboeren in het Wilhelminapark Boxtel met oprichter Geert van der Veer (links) de zogeheten Green Deal.
Staatssecretaris Martijn van Dam (midden) ondertekende in 2017 tijdens een bezoek aan de Herenboeren in het Wilhelminapark Boxtel met oprichter Geert van der Veer (links) de zogeheten Green Deal. Foto: Peter de Koning.

Balans wil uitleg over vergunningen Herenboeren

Duurzaamheid

Coalitiepartij Balans reageert met een reeks vragen richting B & W op een column die verscheen over Herenboeren Wilhelminapark. Die werd geschreven in Pigbusiness, een vakblad voor varkenshouders, door een voormalig agrarisch ondernemer uit Helvoirt.

Het initiatief in het Wilhelminapark kwam in 2017 van de grond omdat van de geldende wetgeving werd afgeweken. Dit via de zogeheten ‘Green Deal’ die onder andere de gemeente Boxtel, provincie maar ook het Rijk destijds ondertekenden. ,,We gaan hier experimenteren, de regelgeving is niet leidend”, sprak staatssecretaris Martijn van Dam zes jaar geleden in het Wilhelminapark. 

Willie van Gemert, inmiddels een gepensioneerd varkenshouder, is het daar niet mee eens. De periode voor de Green Deal is afgelopen en sinds anderhalf jaar maakt de Helvoirtse oud-agrariër bezwaar tegen de gang van zaken onder de noemer ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Tot nog toe krijgt hij echter nul op het rekest.