In de bibliotheek legt Wim van de Ven (rechts) als Taalmaatje de regels uit van de Nederlandse taal aan de deelnemers met een migratieachtergrond. De deelnemers aan het project komen uit diverse hoeken van de wereld. (Foto: Peter de Koning, 2018).
In de bibliotheek legt Wim van de Ven (rechts) als Taalmaatje de regels uit van de Nederlandse taal aan de deelnemers met een migratieachtergrond. De deelnemers aan het project komen uit diverse hoeken van de wereld. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

Taalmaatjes na jaar afwezigheid weer van start en dat is belangrijk

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Taal is de basis van integratie en sociaal contact. Vanuit deze visie vindt in Boxtel sinds 2013 het project Taalmaatjes plaats in de bibliotheek aan de Burgakker. Woensdag 8 september kunnen belangstellenden zich daar tussen 10.00 en 11.30 uur aanmelden. Een week later start de eerste bijeenkomst.

Iedereen die niet met de Nederlandse taal is opgegroeid kan meedoen aan de wekelijkse gespreksochtenden, vertelt projectcoördinator Jola Wouterse. ,,We geven geen les, maar willen door gesprekken met elkaar ervoor zorgen dat deelnemers de Nederlandse taal beter gaan begrijpen én spreken. Nee, schrijven is er bij ons niet bij. Het gaat bij Taalmaatjes om het mondeling communiceren.”

Het project Taalmaatjes staat aan het begin van de zevende seizoen. Vorig jaar konden door corona geen bijeenkomsten worden gehouden. Maar in september gaan de deelnemers weer in groepjes met elkaar in gesprek onder leiding van een taalcoach. 

ALLEDAAGSE DINGEN

Ze praten elke woensdagochtend in de bibliotheek over verschillende alledaagse onderwerpen. Gebeurtenissen uit het nieuws, het weer of uit het leven van de deelnemers aan het Taalmaatjesproject. ,,En dat is heel belangrijk”, vertelde de 53-jarige Ling Guo uit China drie jaar geleden in deze krant. Samen met haar Nederlandse man en haar dochter woonde ze op dat moment zeven jaar in Nederland. ,,Ik neem ongeveer twee jaar deel aan dit project en ik leer van alles. Naast de taal praten we over sociale regels en gebruiken, maar ook over praktische gespreksonderwerpen als het onderwijssysteem.” 

Wouterse is vanaf de start van Taalmaatjes betrokken bij het project. Dat ontstond vanuit het vrijwilligerssteunpunt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Daar merkten ze dat tussen het afronden van de inburgeringscursus en het integreren van de deelnemers een gat ontstond. Mensen oefenden de taal en de taalregels niet en zo ebde opgedane kennis weg. ,,Door mensen in het project Taalmaatjes te coachen, blijven zij reproduceren en daarmee verder inburgeren, zo is de gedachte”, vertelt de coördinator.

OP DE FOTO: In de bibliotheek legt Wim van de Ven (rechts) als Taalmaatje de regels uit van de Nederlandse taal aan de deelnemers met een migratieachtergrond. De deelnemers aan het project komen uit diverse hoeken van de wereld. (Foto: Peter de Koning, 2018).