Raadslid Miek Nooijen, PvdA-GroenLinks.
Raadslid Miek Nooijen, PvdA-GroenLinks. Foto: Peter de Koning.

BALANS, D66 EN PVDA-GROENLINKS WILLEN BOXTELAREN MEER BIJ POLITIEK BETREKKEN


Partijen verkennen mogelijkheden burgerberaad


Rens van den Elsen

Inwoners die geen raadslid zijn, maar wel meedenken en/of -beslissen over belangrijke vraagstukken die in de gemeente spelen. Het kan zomaar realiteit worden in Boxtel. Politieke partijen Balans, D66 en PvdA-GroenLinks verkennen namelijk de mogelijkheden voor een zogeheten burgerberaad. 

De drie betrokken raadsleden zijn het met elkaar eens: de Boxtelaar mag best wat meer betrokken worden bij de lokale politiek. Of en op welke manier dat zou kunnen gebeuren, is nu onderwerp van gesprek. Gerlof Roubos van Balans, Wiebe de Leijer (D66) en Miek Nooijen van PvdA-GroenLinks vinden het idee van een burgerberaad uitermate intrigerend. ,,Het is interessant om te bekijken hoe we de deskundigheid van inwoners beter kunnen gebruiken", legt Roubos uit.

MEEPRATEN

Een burgerberaad is een vorm van participatie waarbij inwoners mogen meepraten, -denken en, afhankelijk van de afspraken, ook meebeslissen over een politiek onderwerp of probleem. Iedereen kan meedoen, want de groep moet een duidelijke afspiegeling van de samenleving zijn. De inwoners kunnen per loting worden gekozen, maar er zijn ook andere varianten mogelijk. De deelnemers krijgen de juiste informatie aangereikt en gaan met elkaar in gesprek om tot een oplossing te komen. Dat kan een advies aan de politiek zijn, maar ook een opdracht. De mogelijkheden zijn legio. ,,We willen eens bekijken wat de plussen en minnen voor Boxtel zijn", aldus Roubos.

Volgens Nooijen kan een burgerberaad politieke barrières van links en rechts weghalen: ,,Problemen worden complexer en politici kunnen die niet altijd adequaat oplossen. Door de inwoners hierbij te betrekken, creëer je mogelijk meer draagvlak en voorkom je polarisatie in de samenleving."

Hoewel de lokale gemeenteraad al een vertegenwoordiging is van de samenleving, denkt De Leijer dat een burgerberaad daar een goede aanvulling op is. ,,We worstelen als politiek vaak met op welke manier we inwoners kunnen betrekken bij belangrijke beslissingen voor de gemeente. Er zit veel kennis en kunde bij de mensen, middels een burgerberaad kunnen we daar gebruik van maken." 

ONDERWERPEN

Over welke onderwerpen inwoners het beste mee kunnen praten, denkt iedereen anders. Balans kijkt de kat nog wat uit de boom, maar zou in het begin vooral mikken op bijvoorbeeld vraagstukken over buurthuizen of verenigingen. De Leijer snapt dat je niet meteen aan moet komen met de begroting: ,,Maar een visie op wonen of jongerenbeleid kan een burgerberaad best oppakken." PvdA-GroenLinks denkt breder: ,,Er is een goed opgeleide bevolking, dus nadenken over de toekomst van Boxtel of de omgevingswet is volgens mij goed mogelijk", aldus Nooijen.

Woensdag 29 maart houden de drie partijen een verkennende bijeenkomst in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. Deze avond is voor raadsleden, steunfracties en overige belangstellenden toegankelijk en begint om 19.30 uur. Diverse ervaringsdeskundigen vertellen dan over het initiatief. Brabants Centrum brengt in het kader van de verkenning een serie verhalen over wat een burgerberaad is en de ervaringen die bestuurders er mee hebben.

Raadsllid Wiebe de Leijer, D66.
Fractievoorzitter Gerlof Roubos, Balans