Vastenactie helpt vluchtelingen met geld van parochianen


Wereldwijd zijn her en der mensen op de vlucht. Miljoenen mensen. Vanwege oorlogen, natuurrampen, honger. Vastenactie helpt deze mensen, met geld van mensen uit Nederland en dus ook uit de gemeente Boxtel. Een kleine bijdrage kan al een groot verschil maken.

Vastenactie 2023 heeft als thema ‘Mensen Onderweg’. In 2020 waren 82,4 miljoen mensen op de vlucht, in eigen land of daarbuiten. Gezien de oorlog in Oekraïne en de aardbevingen in Turkije en Syrië is het aantal vluchtelingen en ontheemden anno 2023 waarschijnlijk niet afgenomen. Een groot deel hiervan bestaat uit kinderen. Zij moeten vaak zonder ouders zien te overleven in vluchtelingenkampen waar de voorzieningen karig zijn, in tenten zonder verwarming, slecht gekleed, met maar mondjesmaat drinkwater en voedsel. 

Om dit wereldprobleem aan te pakken met een voorbeeld heeft de bisschoppelijke vastenactie gekozen voor een kleinschalig project in Zuid-Sudan. In de westelijke provincie Warrap, zelf in het verleden geteisterd door etnisch geweld, waarvan vooral vrouwen met kinderen slachtoffer werden,  worden 1500 mensen in het dorp Malek aan de Witte Nijl geholpen een normaal leven op te bouwen.

Hiervoor helpen grote gezinnen van weduwen en kinderen elkaar in solidariteit, met moed en doorzettingsvermogen. Wie het project wil steunen, kan een bijdrage overmaken naar de MOV-rekening van de Heilig Hart Parochie NL69 RABO 0140 9501 92  onder vermelding van ‘Vastenactie 2023’.