Hans van Bussel oefent zijn muziekstuk met orkest. Zijn concurrent Rick van de Ven staat achterin alvast foto's en filmpjes te maken, waarschijnlijk voor de technische analyse...
Hans van Bussel oefent zijn muziekstuk met orkest. Zijn concurrent Rick van de Ven staat achterin alvast foto's en filmpjes te maken, waarschijnlijk voor de technische analyse... Foto: Karin Schoenmakers.

'DIT IS EEN UNIEKE KANS OM EENS VOOR EEN ORKEST TE STAAN'

Wie wordt de nieuwe MaEschtro van Esch?

Rens van den Elsen


,,Concurrentiestrijd? Het is vooral heel gezellig!" Ilse van Schijndel oefent desondanks fanatiek haar muziekstuk. Zij en nog drie andere maestro's uit het dorp stappen zaterdag 25 maart namelijk op de bok om de Essche fanfare Sint-Willibrordus te leiden. De muzikale avond is voor iedereen gratis te bezoeken in dorpshuis De Es.

Ook Rick van de Ven, Arie van der Weide en Hans van Bussel nemen de baton ter hand. Het is inmiddels alweer zeven jaar geleden dat een aantal Esschenaren streed om de titel 'MaEschtro van Esch'. Toen ging Anton van Grinsven er met de winst vandoor. Dit keer is hij een van de juryleden, samen met dirigent William Linssen en Michel Bergman.

Het muzikale evenement, geïnspireerd op het NPO-programma Maestro waarbij bekende Nederlanders op de bok staan, wordt ook nu weer georganiseerd door muziekvereniging Sint-Willibrordus. Luuk Kempers is een van de commissieleden: ,,De vier kandidaten hebben er ontzettend veel zin in. De een oefent thuis al wat meer dan de ander, dat is leuk om te zien. De onderlinge concurrentiestrijd is in onze groepsapp al flink losgebarsten. Het is natuurlijk ook een unieke kans voor hen om eens voor een orkest te staan en de muzikanten aan de hand te nemen."

De organisatie heeft juist gekozen voor mensen die geen muzikale ervaring hebben, maar die wel gewend zijn op een podium te staan. ,,We wilden er heel bij Esch betrekken door naar maestro's te zoeken in verschillende clubjes en vriendengroepen. Door het lokaal te houden bereik je ook mensen die je normaal niet zo snel ziet bij de muziekvereniging. Dat maakt dit organiseren extra leuk", legt de jonge Esschenaar uit. 

GEEN ERVARING

Van de Ven heeft zijn deelname zwaar onderschat, zo meldt hij zelf. ,,Ik kan geen noot lezen en wist niet wat een vierkwartsmaat was. Maar op basis van gevoel kun je volgens mij een heel eind komen. Ik ben benieuwd of ik de baton net zo goed kan zwaaien als de scepter", geeft de oud-carnavalsprins grinnikend aan. Hij gaat Sound of Silence van Simon and Garfunkel dirigeren.

Dat geldt ook voor Van Bussel, die eveneens helemaal vanaf nul moest beginnen in de voorbereiding. ,,Ik ben echt a-muzikaal, ga tegen het ritme in of juist veel te snel. Bij het oefenen kreeg ik al de opmerking dat het niet zo carnavalesk hoefde qua tempo", zegt de Esschenaar lachend.

Voor Van der Weide gaat de 'geen ervaring-vlieger' niet direct op. Al is het lang geleden dat hij een instrument in zijn handen had. ,,Toen ik 8 of 9 was, speelde ik een tijdje klarinet bij Boxtel's Harmonie. Het was even graven, maar noten lezen gaat nog wel. Wat dat betreft heb ik een streepje voor."

TEMPO

Kempers, zelf muzikant bij de Essche fanfare, wijst op de grote uitdaging die de maestro's in spe te wachten staat. ,,Je moet goed beginnen en het muziekstuk goed afsluiten. Een dirigent is belangrijk voor het tempo, hij kan het orkest maken of breken. Zakt hij in, dan zullen de muzikanten met hem mee gaan en dat hoor je als luisteraar direct."

De deelnemers mochten een muziekstuk kiezen uit een vooraf opgestelde lijst. ,,Allemaal hebben ze iets gekozen dat in hun straatje past. Voor de een is dat een walsje, voor de ander een nummer dat hem persoonlijk raakt", aldus Kempers. De dirigenten-voor-een-dag krijgen een paar workshops van William Linssen. De Boxtelse musicus en docent aan het Baanderherencollege staat tijdelijk op de bok van Sint-Willibrordus. De fanfare is op zoek naar een nieuwe artistiek leider. De MaEschtro-kandidaten oefenen allemaal een keer met het orkest erbij. Kempers: ,,Dan merken ze waarschijnlijk pas hoe lastig het tempo houden is, want een bandje verandert niet als je zelf sneller of langzamer gaat."

Van Schijndel heeft een vrij snel marsnummer gekozen: Dixie Parade. ,,Mogelijk lastiger te dirigeren dan ik op voorhand had verwacht, maar ik vind het vrolijke muziek. Mijn lijf swingt meteen mee als ik het hoor. Omdat ik geen noten kan lezen, luister ik het heel vaak in de keuken of onderweg. Dan hoor je wanneer een bepaalde partij moet beginnen", legt ze enthousiast uit.

Dat oefenen gaat ook de anderen goed af. ,,Al word ik soms wat vreemd aangekeken als ik op de fiets, met m'n oordopjes in, al dirigerend langs Voorburg in Vught kom. Dan zie je ze denken: 'die is ontsnapt'", lacht Van Bussel, die ook marsmuziek gaat brengen. 

Van der Weide heeft juist voor Thank you for the music van Abba gekozen. ,,Dat leek me een mooi nummer en het heeft 'maar' vier partijen", gniffelt hij. 

VERRASSING

MaEschtro vindt plaats op zaterdag 25 maart in dorpshuis De Es. De avond begint om 20.00 uur. Alle dirigenten brengen een nummer ten gehore. Daarnaast speelt de fanfare zelf nog een paar muziekstukken. Na de pauze volgt dan de prijsuitreiking. De entree is gratis. Kempers: ,,We vinden dat iedereen in Esch de maestro's mag komen aanschouwen." Daar zijn de deelnemers zelf het ook mee eens. Van Bussel: ,,Ik heb nog een leuke, humoristische verrassing voor iedereen. Wat die is? Tsja, dan moet je komen kijken..."


p Hans van Bussel oefent zijn muziekstuk met orkest. Zijn concurrent Rick van de Ven staat achterin filmpjes te maken, wellicht voor de technische analyse... Foto: Karin Schoenmakers.

             ...HANS VAN BUSSEL...                Foto: eigen collectie.
             ...RICK VAN DE VEN...               Foto: eigen collectie.
            ...ILSE VAN SCHIJNDEL...                 Foto: eigen collectie.
            ...ARIE VAN DER WEIDE...                 Foto: eigen collectie.
Hans van Bussel en Rick van de Ven kijken of er ook twee dirigenten op de bok passen... het gaat maar net.
Hans van Bussel oefent zijn muziekstuk met orkest. Zijn concurrent Rick van de Ven staat achterin alvast foto's en filmpjes te maken, waarschijnlijk voor de technische analyse...
Hans van Bussel oefent zijn muziekstuk met orkest. Zijn concurrent Rick van de Ven staat achterin alvast foto's en filmpjes te maken, waarschijnlijk voor de technische analyse...