Het bekende café De Adelaar aan de Baroniestraat was tot enkele jaren geleden nog in gebruik als horeca. Inmiddels is het pand omgebouwd naar woningen.
Het bekende café De Adelaar aan de Baroniestraat was tot enkele jaren geleden nog in gebruik als horeca. Inmiddels is het pand omgebouwd naar woningen. Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 5 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op de hoek Baroniestraat-Pastoor Erasstraat. Daar stond 120 jaar lang een goedbeklant café: De Adelaar. In de zomer van 2018 sloot het definitief de deuren en twee jaar later ontvingen de bewoners van enkele appartementen er hun huissleutel.

Het etablissement dankte zijn naam aan de man die het pand rond 1900 bouwde: Lambert Adelaars. Hij bewoonde boerderij D'n Bult die destijds nog aan de overkant van de straat stond. Op het roggeveld van die hoeve werd de Heilig Hartkerk gebouwd, die in 1901 is ingezegend. Adelaars droeg zijn café omstreeks 1930 over aan zijn zoon Toon. 

Later stonden Harrie van Rooij, Piet van den Aker en Peter Fernhout achter de tap. Eind jaren zestig namen Frans en Diny van der Sloot het horecabedrijf over en breidden het flink uit. Daarbij werden ook de oorspronkelijke gevels (te zien op de archieffoto uit het einde van de jaren zeventig) vervangen door puntgevels.

In 1993 namen Gerard en Riky van der Sloot, ook al uitbater van toenmalige café Marktzicht, de exploitatie over en tien jaar later werd De Adelaar verhuurd aan Jos Geerts uit Rosmalen. 

Toen 2018 de huurovereenkomst eindigde, besloten de eigenaren (de zonen van Frans en Diny) om er woningen te laten realiseren. Op last van de gemeente moesten de - niet originele - gevels behouden blijven.


Deze rubriek komt mede tot stand in samenwerking met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert.


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel).


Het bekende café De Adelaar aan de Baroniestraat was tot enkele jaren geleden nog in gebruik als horeca. Inmiddels is het pand omgebouwd naar woningen.