De laatste bus vluchtelingen is maandag vertrokken, dus is er nu een grote schoonmaak op landgoed Velder. Het terrein kan nu aansterken: de voorbije dagen was het veld veranderd in een modderpoel.
De laatste bus vluchtelingen is maandag vertrokken, dus is er nu een grote schoonmaak op landgoed Velder. Het terrein kan nu aansterken: de voorbije dagen was het veld veranderd in een modderpoel. Foto: Gerard Schalkx.

Laatste vluchtelingen Velder vertrokken

Algemeen

De laatste bus met vluchtelingen op Velder in Liempde vertrok maandag. Het opvangcentrum wordt afgebroken en het terrein vóór 31 maart weer opgeleverd. ‘Buurman’ Vic van Boeckel, met drie familieleden de eigenaar van het landgoed, spreekt van een unieke ervaring. 

De crisisopvang is ondanks alle scepsis maar ook dankzij vereende krachten tot een goed einde gebracht. ,,Voor de buitenwacht was de overlast minimaal”, zegt Van Boeckel. 

De Liempdenaar was ook een van de leden van de klankbordgroep die in overleg trad met de gemeente over wensen en uitdagingen. ,,In het begin was er schrik bij bewoners, maar alles werd erg professioneel aangepakt. Als er iets was, werd direct ingegrepen.” 

Maar misstanden waarvan (online) melding werd gemaakt bij de komst van de vluchtelingen? Allesbehalve, blikt Van Boeckel terug. ,,Het was fraai om het enthousiasme onder de vrijwilligers en medewerkers te zien op alle niveaus. De sfeer was goed, diverse familieleden van mij hebben zich ook ingezet.”

BIJEENHOUDEN