Statenlid Wil van Pinxteren van Brabant Lokaal bracht woensdag zijn stem uit in zijn woonplaats Esch.
Statenlid Wil van Pinxteren van Brabant Lokaal bracht woensdag zijn stem uit in zijn woonplaats Esch. Foto: Bas van den Biggelaar.

Met BBB kiest Boxtel voor andere stikstofkoers

Politiek

De stemmen zijn geteld en de (voorlopige) uitslag is bekend. Waar vier jaar geleden Forum voor Democratie het voor veel kiezers moest gaan waarmaken op het provinciale politieke toneel, lieten de kiezers de partij van Thierry Baudet nu weer net zo hard vallen (van 1.603 stemmen in 2019 naar 371 nu). Boxtel kiest met overduidelijke winnaar BBB (2.767 stemmen, 19,3 procent) voor een andere (stikstof)koers.

De opkomst was met 55,7 procent een stuk hoger dan vier jaar geleden. Toen kwam 52,7 procent naar de stembus. Vergeleken met de verkiezingen in 2015 is een stijgende lijn te zien. Hoeveel mensen uit protest zijn gaan stemmen is niet duidelijk, maar de uitslag laat duidelijk zien dat de Boxtelse kiezers klaar zijn met het huidige beleid. 

Opvallend is dat Boxtel de afgelopen twee verkiezingen voor de Provinciale Staten een CDA-bastion was. In 2019 verloor die partij weliswaar ook een deel van de Boxtelse kiezers, de christendemocraten bleven met 15,5 procent (1.903) van de stemmen nog wel de grootste. Maar de inwoners hebben de partij dit keer flink pijn gedaan, want er is na gisteren nog maar 6 procent (852) over. 

BOOS