Edwin Leijten (links) en Leida Nouwens hebben de identiteit van deze kiezer gecontroleerd. De Esschenaar wist het stembureau wel te vinden, ondanks de nieuwe locatie: de school in plaats van De Es.
Edwin Leijten (links) en Leida Nouwens hebben de identiteit van deze kiezer gecontroleerd. De Esschenaar wist het stembureau wel te vinden, ondanks de nieuwe locatie: de school in plaats van De Es. Foto: Bas van den Biggelaar.

Naar de stembus: ‘Ons land moet bestuurbaar blijven’

Algemeen

Voor veel Esschenaren is het even wennen tijdens de stemdag voor de Provinciale Staten en het waterschap. Niet het stemmen an sich, maar wel de locatie waar zij hun democratisch recht mogen uitoefenen. De dorpsbewoners nemen dit keer het rode potlood namelijk in de Willibrordusschool ter hand in plaats van dorpshuis De Es.

,,Goh, het is lang geleden dat ik op school ben geweest, misschien leer ik vandaag nog iets”, grinnikt Paul Scheel, die woensdagochtend samen met zijn vrouw Marjo kwam stemmen. Dat de locatie is aangepast, lijkt geen grote problemen op te leveren in Esch. De meesten vinden het op z’n minst opmerkelijk. ,,Zo leren de kinderen al vroeg in hun leven iets over onze democratie”, laat een voorbijganger zich ontvallen. Een ander grinnikt: ,,De puntenslijper hangt hier om de hoek, dat is wel handig om de rode potloden scherp te houden.”

Het is voor het eerst dat Esch naar de stembus gaat onder de vlag van de gemeente Boxtel. Voorheen was het dorpshuis de vaste plek, maar een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat ze voor de lokale school hebb..