Jos Vervoort (links) en Wim van Liempt zijn al vele jaren hechte vrienden en toevallig ook allebei gek op films. Die passie delen ze al honderd films lang met anderen middels FilmPodiumScopia.
Jos Vervoort (links) en Wim van Liempt zijn al vele jaren hechte vrienden en toevallig ook allebei gek op films. Die passie delen ze al honderd films lang met anderen middels FilmPodiumScopia. Foto: Karin Schoenmakers.

Nieuwe naam voor FilmPodiumScopia bij honderdste vertoning

Cultuur

Honderd films van allerlei pluimage, maar altijd ‘met meer diepgang dan een kano en de spanwijdte van een satéstokje’. De vrienden Wim van Liempt en Jos Vervoort vertonen onder de naam FilmPodiumScopia al sinds 2009 rolprenten in samenwerking met Podium Boxtel. Zaterdag 25 maart staat dus de honderdste op het programma: ‘West Side Story’. Dan wordt tevens de  nieuwe naam bekend gemaakt.

De kiem voor FilmPodiumScopia ligt bij een vriendengroepje dat al ruim dertig jaar gezamenlijk regelmatig naar de bioscoop trekt om de nieuwste creaties op het grote doek te aanschouwen. Die liefde voor de filmkunst begon in 2006 met de vertoning van ‘La tourneuse de pages’ in Podium Boxtel en is uitgegroeid tot het passieproject FilmPodiumScopia van Vervoort en Van Liempt dat nu al ruim veertien jaar duurt. 

De honderdste vertoning is voor de twee dan ook een mijlpaal. ,,Al lijkt het eigenlijk niet zo veel, honderd films in veertien jaar tijd... dat komt omdat we er in het begin er nog maar een paar per jaar vertoonden. Het ging toen ook om een proef”, vertelt Van Liempt. Zijn compagnon valt hem bij: ,,Maar het sloeg aan en in de loop va..