Emilie Lammers bestuurt een 'hond zonder kop'.
Emilie Lammers bestuurt een 'hond zonder kop'. Foto: Jan Hermens

Van Perslucht feilloos vanaf de stip

Jeugd en jongeren

Wat Van Persie, De Boer en Van Breukelen nooit lukte, daarin zijn Van Perslucht, De Moer en Van Sleutelen wel geslaagd: wereldkampioen voetbal worden. Ze kunnen dan ook penalty’s nemen als de beste. En ze voelen geen wedstrijdspanning. Het zijn namelijk robots. Leerlingen van de Angelaschool kregen donderdag een uitgebreide demonstratie van hun kunnen.

Tech United heet het team dat afgelopen jaar in Bangkok de wereldtitel robotvoetbal veroverde. Het is een vijftal van de Technische Universiteit Eindhoven. Liempdenaar Harrie van de Loo legt uit: ,,Deze robots communiceren met elkaar, ze kunnen zich voortbewegen en reageren op een veranderde omgeving. Toepassingen die we bijvoorbeeld terug laten komen in robots die ouderen helpen.”

Het voetbal lijkt een spel, maar stimuleert innovaties. Teams van universiteiten over de hele wereld en bedrijven proberen elkaar de loef af te steken en delen tegelijkertijd nieuwe kennis. Van de Loo: ,,We bezoeken scholen om bij de leerlingen interesse voor techniek te wekken. Zij zijn de toekomst van ons onderzoek.”