...MIRJAM BEMELMANS...          Foto: Bas van den Biggelaar.
...MIRJAM BEMELMANS... Foto: Bas van den Biggelaar.

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN DE DOMMEL

'Blik op water belangrijker dan ooit'

Rens van den Elsen

Naast een stem voor de provincie, kan iedereen uit de gemeente Boxtel woensdag 15 maart ook een stem uitbrengen op het algemeen bestuur van waterschap De Dommel. Er staan twaalf partijen op de kieslijst en ook tijdens de waterschapsverkiezingen hebben diverse Boxtelaren een inbreng.

De verkiezingen voor het waterschap krijgen de afgelopen jaren steeds meer aandacht. Dat komt mede door de vele berichtgeving in de media over droogte en wateroverlast, maar ook over de zuivering van ons afvalwater. Ook Boxtel heeft daar mee te maken. Zo staat er een renovatie van de rioolwaterzuivering op Heult op stapel en zijn de afgelopen jaren de keringen in Esch verhoogd. Allemaal zaken die waterschap De Dommel regelt.

LASTEN VERDELEN

De grootste partij in het algemeen bestuur van De Dommel is Water Natuurlijk. Momenteel hebben daar al twee Boxtelaren zitting: Corinne Aerdts en Jac Hendriks. Daar kan mogelijk nog een derde bij komen (mits de partij natuurlijk voldoende zetels bemachtigt). Mirjam Bemelmans, fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks in de gemeenteraad, heeft zich namelijk (weer) kandidaat gesteld. 

Ze ziet veel overeenkomsten met haar werk als raadslid: ,,De lasten eerlijk verdelen, arme mensen niet van het water afsluiten, dat soort zaken hebben we ook bij PvdA-GroenLinks hoog in het vaandel staan. Daarbij zitten we nu in een klimaatcrisis en die gaat 100 procent over water", geeft Bemelmans aan.

Het werk van het waterschap raakt volgens de politica de Boxtelaar meer dan hij soms denkt. ,,Kijk naar de lage waterstand. Daardoor zoeken bomen als eiken het met hun wortels hogerop. Dat zie je ook in de wijken, boomwortels boven de grond. Dat zorgt weer voor uitstekende stoeptegels. En wat te denken van de wateroverlast die we lange tijd in Munsel hebben gehad?"

Water Natuurlijk streeft er volgens Bemelmans naar om de kosten voor het water laag te houden en tegelijkertijd er voor te zorgen dat de vervuiler en/of grootverbruiker het meest betaald. ,,Dat geldt ook voor de drinkwaterbedrijven. Die exporteren veel van ons water naar het buitenland omdat het zo goedkoop is. Laten we dat nu eens afbouwen, dat is beter voor de stand van het grondwater."

RIOOLWATER

Met vier zetels is de VVD samen met CDA de tweede grootste partij binnen De Dommel. Bas Peeters is al vier jaar actief binnen het waterschapsbestuur, en dat terwijl hij pas 26 is. Eerst bij het algemeen bestuur en sinds vorig jaar in het dagelijks bestuur (vergelijkbaar met het college van B en W). Daar is hij verantwoordelijk voor de rioolwaterzuiveringen in het stroomgebied van de Dommel en dat werk wil hij graag voortzetten. Daarom is Peeters gekozen tot lijsttrekker van zijn partij. ,,Een hele eer!", vindt hij.

Peeters wil met zijn partij focussen op wat nu belangrijk is, maar tegelijkertijd ook nieuwe technieken ontwikkelen. ,,Zo zijn we al bezig met het maken van biogas uit slib dat afkomstig is uit onze rioolwaterzuiveringen. Daarmee worden we weer een stukje minder afhankelijk van bijvoorbeeld Russisch gas", legt hij uit. Maar de Boxtelaar wil ook aan de slag met het weren van microplastics, drugs en medicijnresten in het afvalwater. ,,Hier is nu geen beleid op, maar het is wel een groot probleem. Het schone water komt terug in de natuur, maar alle minuscule restjes gaan dan mee, dat is niet goed voor vissen en vogels."

Volgens de jonge lijsttrekker is een goede blik op water nu belangrijker dan ooit. ,,De grondwaterstand daalt jaarlijks. Dat moeten we echt verbeteren, anders hebben we in de toekomst niet voldoende."

                 ...BAS PEETERS...
                Foto: Tao Heslenfeld.

Afbeelding