Schutters van Recht door Zee spannen de pezen van hun geavanceerde handbogen met de blik vooruit.
Schutters van Recht door Zee spannen de pezen van hun geavanceerde handbogen met de blik vooruit. Foto: Bert van Houten.

OUDSTE VERENIGING VAN HET DORP BESTAAT MEER DAN 125 JAAR: NIET GROOT, WEL GEZELLIG


Jubileumfeest bij Gemondse handboogschutterij Recht door Zee


Wendy van Lijssel

Op 12 mei 1895 werd in Gemonde handboogschutterij Recht door Zee opgericht. Daarmee is het de oudste vereniging in de kleine gemeenschap. De viering van het 125-jarig bestaan werd vanwege de pandemie uitgesteld, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april is het alsnog feest.

Klein maar fijn en met ruim 127 jaar heel oud. Dat etiket kan geplakt worden op handboogschutterij Recht door Zee in Gemonde. De club telt vijftien leden, waarvan tien actief, die het onderling heel gezellig hebben. Dat meldt secretaris Herma Schoenmakers-Kreijveld. 

Al decennialang wordt de schutterij gastvrij ontvangen bij café/zaal De Schuif. Daar komen de leden op woensdag vanaf acht uur 's avonds en zondag vanaf elf uur samen om te schieten. Zowel binnen als buiten. ,,Er zijn drie banen buiten met een standaard afstand van 25 meter. Binnen hebben we zeven banen. Daar wordt met een verplaatsbare box de te schieten afstand bepaald”, somt Herma op. 

Leden nemen deel aan competities en toernooien. Daarnaast haakt de vereniging in op landelijke feestdagen. Dan blijft de boog in de kast en worden partners uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Het sociale karakter van de schutterij en de onderlinge vriendschap zijn groot. Vrienden kun je niet genoeg hebben. Daarom zijn nieuwe volwassen leden altijd welkom om aan te sluiten en kosteloos een paar keer mee te schieten. ,,We hebben handbogen en pijlen liggen en voldoende ervaring in huis om iemand de grondbeginselen bij te brengen. Verder is het een kwestie van al doende leert men”, aldus Herma. In 2020 was de schutterij 125 jaar oud en stond er een jubileumviering op het menu. De pandemie gooide roet in het eten. Van uitstel komt geen afstel. Op vrijdag 31 maart wordt een inhaalslag gemaakt en zijn twaalf collega verenigingen uit de regio te gast om gezellig een wedstrijd te gaan schieten. 

RECEPTIE

Een dag later zijn alle plaatselijke verenigingen, sponsoren, maar zeker ook overige belangstellenden welkom op de receptie van 17.00 uur tot 18.00 uur in De Schuif. Herma verheugt zich erop: ,,We gaan allemaal handboogvrienden ontmoeten en na de receptie samen eten en dan heffen we het glas.” Voor informatie of aanmelding: secretariaat.rdz1048@gmail.com of telefoonnummer 06-40 31 29 42.