Peter van Steenderen (midden) is in zijn nopjes dat 'zijn' Boxtelse Ierse Sessie voortaan in gemeenschapshuis De Walnoot gaat plaatsvinden. Mede dankzij het enthousiasme van vrijwilliger Gerard Thijs (links). Vaste bezoeker en muzikant Frans van der Aa vindt de verhuizing een goede ontwikkeling.
Peter van Steenderen (midden) is in zijn nopjes dat 'zijn' Boxtelse Ierse Sessie voortaan in gemeenschapshuis De Walnoot gaat plaatsvinden. Mede dankzij het enthousiasme van vrijwilliger Gerard Thijs (links). Vaste bezoeker en muzikant Frans van der Aa vindt de verhuizing een goede ontwikkeling. Foto: Rens van den Elsen.

MUZIKANTEN VIEREN JUBILEUM ÉN ST. PATRICK'S DAY IN WALNOOT

Nieuwe thuishaven voor Ierse Sessie


Rens van den Elsen

Na drie verhuizingen in tien jaar tijd komt de Boxtelse Ierse Sessie eindelijk 'thuis'. Tenminste, zo voelt het voor organisator Peter van Steenderen, die al net zo lang aan het roer staat van het muzikale evenement. Zondag 19 maart klinkt er Ierse muziek vanuit de nieuwe locatie: gemeenschapshuis De Walnoot.

De eerste editie van de Boxtelse Ierse Sessie was in maart 2013 in bed & breakfast In den Boogert van wijlen Henk van den Oetelaar. Na het tragische overlijden van de eigenaar, zocht de organisatie naar een nieuwe locatie. Die werd in eerste instantie gevonden in Esch, bij Ons Café. Maar eigenaar Michel van de Sande kondigde vorig jaar aan te stoppen en dus moest Van Steenderen weer de boer op. Dit keer kwam hij uit bij Kunstcafé Coupé aan het Stationsplein in Boxtel. 

Toen eigenaar Toine van der Weerden van het Kunstcafé aangaf zijn zaak van de hand te doen, stond de organisatie wederom voor een dilemma. ,,In Boxtel zijn niet zoveel locaties groot genoeg voor ons evenement. Maar toen dacht ik aan een openbare ruimte, zoals een gemeenschapshuis dus kwam ik bij De Walnoot uit", aldus de Boxtelse liefhebber van Ierse muziek. 

FOLK

Voormalig beheerder en nu vrijwilliger Gerard Thijs was meteen enthousiast toen Van Steenderen het voorstel deed om de Ierse klanken van bodhran en cajun in het gemeenschapshuis te laten klinken. ,,Ik ben groot liefhebber van folk. Het was dan ook snel geregeld. De middagen zijn in principe in het cafégedeelte van het gemeenschapshuis, maar we kunnen ook uitwijken naar de huiskamer als onze activiteit botst met een andere." 

MINIREÜNIE

Ondanks alle locatiewisselingen én de twee jaar van lockdowns door corona, blijven de middagen goed bezocht, ziet Van Steenderen. ,,Het is altijd een soort reünie. Gemiddeld zijn er zo'n veertien muzikanten, maar we hebben er ook wel eens maar vijf gehad. Dat maakte niets uit, het was toen net zo gezellig."

Zelf bespeelt Van Steenderen overigens geen instrument: ,,Ik neem de zang voor mijn rekening. We hebben een lijst van ruim zestig nummers, waarvan we de refreinen op papier hebben staan. Bezoekers kunnen verzoeknummers aanvragen die we dan spelen en vrijwel altijd zingt iedereen mee. Mijn favoriet? The Wild Rover gaat er altijd wel in."

Iedere derde zondag van de maand vindt de Boxtelse Ierse Sessie plaats in het gemeenschapshuis aan het Reginahof 1. Zondag 19 maart van 13.30 tot 17.00 uur is de eerste editie op de nieuwe locatie. Van Steenderen: ,,Niet geheel toevallig is dat hetzelfde weekend dat voor de Ieren erg belangrijk is. De vrijdag ervoor is het namelijk Saint Patrick's Day, een nationale feestdag. Daar komt nog bij dat we deze maand precies tien jaar geleden onze eerste Ierse sessie hadden. Dubbel feest dus."

SPIEGELTENT

Het tweede lustrum wordt niet echt gevierd, maar voor zondag 18 juni staat er wel een bijzondere speeldatum gepland. Dan maken de muzikanten een uitstapje naar spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen. ,,Dat wordt erg mooi", verzekert Van Steenderen. Hij voegt daar nog aan lachend toe: ,,En Gerard zorgt natuurlijk voor Guinness!"


p Peter van Steenderen (midden) is in zijn nopjes dat 'zijn' Boxtelse Ierse Sessie voortaan in gemeenschapshuis De Walnoot gaat plaatsvinden. Mede dankzij het enthousiasme van vrijwilliger Gerard Thijs (links). Een goede ontwikkeling volgens vaste muzikant Frans van der Aa. Foto: Rens van den Elsen.


Peter van Steenderen (midden) is in zijn nopjes dat 'zijn' Boxtelse Ierse Sessie voortaan in gemeenschapshuis De Walnoot gaat plaatsvinden. Mede dankzij het enthousiasme van vrijwilliger Gerard Thijs (links). Vaste bezoeker en muzikant Frans van der Aa vindt de verhuizing een goede ontwikkeling.