Dat worden dure zorgappartementen in de pastorietuin


De bouwplannen in de pastorietuin (Baroniestraat – red.) zouden voorzien in de behoefte aan zorgwoningen in Boxtel. Net als (bijna) ieder ander zijn wij bewust van het feit dat er nu en in de toekomst behoefte is aan zorgwoningen. Echter de beoogde zorgappartementen die Vrijborg voor ogen heeft zullen slechts beschikbaar zijn voor een kleine groep mensen met een behoorlijk dikke portemonnee.

De appartementen zijn straks ongeveer 3.500 euro per maand huur voor wonen. Daar komen de kosten voor zorg nog bovenop (met ruim 800 euro eigen bijdrage). En realiseer je dat als het je partner betreft, je zelf ook nog moet blijven wonen en je er nog financiën bovenop moet hebben. Onbetaalbaar en daarmee onbereikbaar voor verreweg de grootste groep van zorgbehoeftigen.

In de naastgelegen kerk staan al jarenlang appartementen te koop voor de kapitaalkrachtigen, maar zelfs in een tijd van hoge woningnood is daar maar weinig animo voor. Misschien ook het lot van deze dure appartementen?

Maar stel dat er voldoende animo is, dan moeten we ons toch even af gaan vragen waar ze het personeel vandaan halen. Ze kunnen door de hoge tarieven het personeel financieel natuurlijk wat meer salaris bieden, met als gevolg dat zorginstellingen in de omgeving (Liduina, Herbergier, Simeonshof, Vinkenrode en Wereldhuis) waarschijnlijk personeel zien vertrekken. De minder kapitaalkrachtige bewoners van deze instellingen zullen het dan met nog minder handen aan het bed moeten doen door de toch al krappe arbeidsmarkt.

Momenteel biedt het oude ziekenhuis onderdak aan Oekraïense vluchtelingen. Zou dit te zijner tijd niet een betere locatie zijn voor extra betaalbare zorgappartementen? De bewoners kunnen ook gebruik maken van de mooie dementievriendelijke beweegtuin die daar is aangelegd. Dit in tegenstelling tot de beoogde plek in de pastorietuin, waar voor de bewoners slechts een klein tuintje is opgenomen en met een behoorlijk slechte luchtkwaliteit.

Had de gemeente niet de ambitie ‘Groenste Gemeente van Nederland’ te willen zijn? Blijkbaar kiest zij niet voor haar eigen gemeentelijke visie: een openbaar park met een deel ecologische zone, maar gaat zij voor commerciële belang van een projectontwikkelaar, boven dat van de burger, natuur en luchtkwaliteit?



        GER DAVERVELD

        mede namens belang-

        hebbende buurtbewoners