Voor Awut en Ajak in Zuid-Soedan is overleven een hele klus. Ze kunnen alle steun gebruiken om een stabiel bestaan op te bouwen.
Voor Awut en Ajak in Zuid-Soedan is overleven een hele klus. Ze kunnen alle steun gebruiken om een stabiel bestaan op te bouwen. Foto: Vastenactie.

VASTENACTIE 2023 VOOR ZUID-SOEDAN


Steun weeskinderen van Ajak en Awut in Malek

Vastenactie heeft dit jaar als thema dit jaar Mensen Onderweg. Momenteel zijn 82,4 miljoen mensen in de wereld op de vlucht. Dat is één procent van de wereldbevolking. 

De katholieke biedt pauselijke noodhulp van Caritas Internationale en kleinschalige Vastenactieprojecten. Zo ook in Zuid-Soedan een land dat in juni 2021 een eigen republiek werd. Het land kampt met problemen van de staatsvorming met diverse etnische groepen en ook al is er aardolie gevonden. In Zuid-Soedan zijn 1,6 miljoen mensen op de vlucht. De meesten aan de oevers van de Witte Nijl.

Vastenactie steunt in de provincie Warrap de initiatieven van de weduwen Ajak en Awut met veel weeskinderen. In het dorp Malek deelden zij hun huis, de grond van het dorp en legden zelf bevloeide akkers aan en zaaiden het zaaigoed van de hulporganisatie. Nu hebben zij voorlopig te eten en goed drinkwater en de kinderen gaan naar school. Maar de droogte en onverwachte overstromingen liggen altijd op de loer. Ze leren daartegen oases aan te leggen, irrigatiekanaaltjes te graven en bomen en struiken aan te planten.

Wie dit project wil kan een vastenbijdrage overmaken op de MOV-bankrekening NL 69 RABO 0140 9501 92 van de Heilig Hartparochie Boxtel onder vermelding van Vastenactie 2023.