Cabaretier Kirsten van Teijn won met de voorstelling (S)Experiment vorig jaar de prestigieuze cabaretprijs Neerlands Hoop.
Cabaretier Kirsten van Teijn won met de voorstelling (S)Experiment vorig jaar de prestigieuze cabaretprijs Neerlands Hoop. Foto: Casper Koster.

KIRSTEN VAN TEIJN IN PODIUM BOXTEL

(S)Experiment: 'Ik voel me een hele rijke bitch'

Rens van den Elsen

Het is bijna een thuiswedstrijd voor Kirsten van Teijn: optreden in Podium Boxtel. De cabaretière woont al enige poos in Sint-Michielsgestel. Zij won eind vorig jaar de prestigieuze cabaretprijs Neerlands Hoop. Vrijdag 17 maart speelt ze de prijswinnende voorstelling (S)Experiment in de theaterzaal aan de Burgakker. 

,,Cabaret voor de nieuwsgierige theaterbezoeker", noemt ze het zelf. En daar is niets aan gelogen. De voorstelling is namelijk verrassend persoonlijk. Maar daarvoor moeten we zo'n zeven jaar terug in de tijd. ,,Ik woonde net samen met mijn vriend. Alles ging heerlijk. Maar plots werd ik verliefd op een vrouw. Ik was 27 en was me eigenlijk niet eens bewust dat dat kon. Ik was in paniek, wat nu? Gelukkig had ik steun van mijn vriend en gaf hij mij de ruimte om mijn liefde voor haar uit te zoeken", vertelt Van Teijn. 

Dat kostte heel wat tranen, veel praten en veel in haarzelf zoeken. Maar uiteindelijk zijn de drie gelukkig met elkaar. Met haar vriend woont ze in Sint-Michielsgestel, met haar vriendin in Antwerpen. ,,Ik voel me dan ook een hele rijke bitch", zegt ze lachend.  

NAAR BUITEN

Drie jaar lang verzweeg ze haar dubbele relatiestatus voor haar buitenwereld. Tot haar regisseur, die het al lang in de gaten had, Van Teijn stimuleerde om er mee naar buiten te treden. ,,Eerst naar vrienden en familie en later dus als deze voorstelling. Dat was echt een eye-opener. Ik zat zelf zo vast in het plaatje van oerstrenge monogamie, dat ik zelf ook niet anders wist. Echt bevrijdend. Gelukkig reageerden onze familie en vrienden ook goed op het nieuws, al was het ook wennen."

Van Teijn: ,,Mensen zijn gewend om meteen in hokjes te denken. Zo werd ik al snel tot lesbienne gedoopt, of zelfs 'praktiserend lesbienne'. Maar ik ben ook nog gewoon samen met mijn vriend... dus hoe noem je dat dan?" Dat denken in kaders: een relatie bestaat uit twee personen, iets anders kan niet, wil de cabaretier met '(S)Experiment' op een luchtige manier bespreekbaar maken op het podium. 

VREEMDGAAN

Van Teijn brengt haar verhaal in een naar eigen zeggen 'opzwepende voorstelling'. Buiten dat er genoeg te lachen valt, geeft ze ook weer dat haar generatie meer wil ontdekken in een relatie. ,,Onze opa's en oma's gingen massaal vreemd en onze ouders liggen met z'n allen in scheiding. Het is niet gek dat jongeren op zoek zijn naar een andere weg", legt ze uit. 

Een voorstelling die puur gaat over de liefde trekt veelal jongeren naar de theaterzalen, moet Van Teijn bekennen: ,,Maar toch zie ik ook ouders met hun kinderen. Regelmatig barsten hersenpannen open: zo kan het dus ook! Ik vind het belangrijk om mijn verhaal te vertellen. Zodat we samen opnieuw naar de liefde kunnen kijken." Ze vindt het mooi dat mensen iets aan haar verhaal hebben gehad: ,,Laatst kreeg ik een brief van een 80-jarige meneer. Hij was altijd met een vrouw, maar eigenlijk verliefd op een man. Hij durfde niet uit de kast te komen, voelde zich nooit gehoord. Na mijn show waren zijn ogen geopend, echt mooi."

KAARTEN

Kirsten van Teijn staat met haar voorstelling (S)Experiment vrijdag 17 maart op de planken van Podium Boxtel. De avond begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 18 euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl.

Cabaretier Kirsten van Teijn staat 17 maart in Podium Boxtel. Ze won met deze voorstelling, (S)Experiment, vorig jaar de prestigieuze cabaretprijs Neerlands Hoop.